«Η Ελλάδα, με τα περίπου 60 δισ. ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους που της αναλογούν, τα επόμενα χρόνια πρέπει να βρει νέους καινοτόμους τρόπους για μια έξυπνη, πράσινη, κοινωνική βελτίωση και ανάπτυξη μιας πιο ετερογενούς οικονομίας» αναφέρει το ΕΒΕΠ.
Αυτό σημειώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στις προτάσεις που έστειλε στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του σχεδίου για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στην επιστολή σχετικά με τις ανάγκες, τις προκλήσεις, τους στόχους, την κατανομή και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του «ΕΠΑ 2021-2025», του προέδρου του επιμελητηρίου Βασίλη Κορκίδη, στον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υφυπουργό Ιωάννη Τσακίρη, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Μετά από μια δεκαετή αναζήτηση βιώσιμου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, η οικονομική επιβίωση της χώρας μας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από τα έσοδα των τουριστικών υπηρεσιών. Όμως σχεδόν πάντα, η υπερβολική εξάρτηση από έναν ή δύο πυλώνες συνοδεύεται συχνά από υποανάπτυξη σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, η βιομηχανία, η ναυτιλία και το εμπόριο. Το νέο μίγμα οικονομικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει επενδύσεις στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, την ενέργεια, τα logistics, τα ευρυζωνικά δίκτυα, την υγεία, την παιδεία, την εξειδίκευση εργαζομένων και, βεβαίως, την αγροδιατροφή σε συνδυασμό με τη κλιματική αλλαγή, την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.
Το ΕΒΕΠ θεωρεί πως οι παρεμβάσεις και προτάσεις των επιμελητηρίων πρέπει να ληφθούν υπόψη, παρά το γεγονός πως οι διατάξεις του σχεδίου καλύπτουν όλες τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο, που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».