«Η αριθμητική και ποιοτική πορεία του επιχειρείν θα συνεχιστεί το 2025». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ.
Στην ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, δημοσιοποιούνται τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς αναφορικά με τις ενάρξεις και τα κλεισίματα επιχειρηματικής δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιφέρεια ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζει: «Η ανοδική πορεία της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, ούτε είναι, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία».
Τα στοιχεία του ΕΒΕΠ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έκλεισε το 2024 με 1.538 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, ξεπερνώντας συνολικά τις 18.500 επιχειρήσεις στην περιοχή ευθύνης του, που αφορά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νησιών, την Λαυρεωτική και τη Δυτική Αττική.
Συγκεκριμένα, οι συστάσεις σε ΥΜΣ και ΓΕΜΗ, ανά νομική μορφή, αφορούν σε 653 ΙΚΕ, σε 314 ΕΕ, σε 147 ΟΕ, σε 197 ατομικές, σε 127 ΑΕ, σε 39 υποκαταστήματα αλλοδαπής, σε 27 Αστικές εταιρείες, σε 11 ΕΠΕ, σε 10 Κοινοπραξίες και 2 Συνεταιριστικές.
Αναφορικά με τον κλάδο δραστηριότητας, στο μεγάλο λιμάνι της χώρας εγκαταστάθηκαν 743 επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών, 549 εμπορικές εταιρείες, 194 βιομηχανικές και 52 ναυτιλιακές και ναυπηγοεπισκευής.
Υπενθυμίζεται, όπως σημειώνεται, το 2024 ήταν για τη χώρα μας η πιο δυναμική χρονιά όλων των εποχών στον τομέα της επιχειρηματικότητας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου,φέτος άνοιξαν συνολικά 64.262 νέες επιχειρήσεις. Συγκριτικά καταγράφεται αύξηση εγγραφών της τάξης του 11%, καθώς το 2023 είχαν ιδρυθεί 58.576 επιχειρήσεις.
Η ανοδική τάση, επισημαίνει το ΕΒΕΠ, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ρότα ανάκαμψης και πως οι επιχειρηματίες δεν διστάζουν να δοκιμαστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς, αφήνοντας κατά μέρος την επιφυλακτικότητα, που υπήρχε τον πρώτο καιρό, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την υπερδεκαετή κρίση που βιώσαμε.
Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση, το γεγονός ότι το 2024 αποτελεί το αποκορύφωμα του επιχειρείν μιας σταθερής πορείας την τελευταία πενταετία το αποδεικνύει η ψυχρή γλώσσα των αριθμών. Ειδικότερα, το 2020 καταγράφηκαν 42.054 νέες ενάρξεις επιχειρήσεων, το 2021 αυξήθηκαν στις 46.431 οι νέες ενάρξεις, το 2022 άγγιξαν τις 51.343, το 2023 έφτασαν τις 58.576 και το 2024, 64.262 νέες επιχειρήσεις, με μια αύξηση 50% σε σχέση με το 2020. Η επίδοση αυτή συνιστά ιστορικό ρεκόρ, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να επανέρχεται στα επίπεδα προ οικονομικής ύφεσης, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο».
Εντυπωσιακή είναι και η αναλογία των νέων επιχειρήσεων σε σχέση με εκείνες που κλείνουν. Το 2024, περίπου 22.200 επιχειρήσεις έκλεισαν, σημειώνοντας μείωση 12% από το 2023, όταν οι διακοπές λειτουργίας είχαν ανέλθει τότε στις 25.000. Με βάση τα δεδομένα, για κάθε επιχείρηση που κλείνει, τρεις νέες ανοίγουν, φανερώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν ανήκουν, κυρίως, σε κατηγορίες, όπως ατομικές και εποχιακές δραστηριότητες, ενώ αρκετές περιπτώσεις αφορούν σε επιχειρηματίες, που μετασχηματίζουν τις παλιές τους εταιρείες σε νέες δομές, ή που συνταξιοδοτούνται.
Δηλαδή, η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει αναλυτικά τους κλάδους που πρωταγωνιστούν στις νέες ενάρξεις. Στον κλάδο του εμπορίου είχαμε πέρυσι 11.609 νέες επιχειρήσεις, με τον τομέα των καταστημάτων πώλησης τροφίμων να κυριαρχεί, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ζήτηση για προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης. Στο δεύτερο πιο δυναμικό κλάδο, της εστίασης και τουρισμό, είχαμε 9.433 νέες επιχειρήσεις, περιλαμβάνοντας κυρίως καφετέριες, εστιατόρια και τουριστικά καταλύματα. Στα τεχνικά και επιστημονικά επαγγέλματα είχαμε6.754 νέες επιχειρήσεις, παρατηρώντας αυξημένο ενδιαφέρον για τεχνικά επαγγέλματα, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί, ιδρύοντας κυρίως ατομικές επιχειρήσεις. Ο τομέας της μεταποίησης ήταν σταθερός με περίπου 2.500 νέες εγγραφές. Η συνεισφορά της βιομηχανίας ήταν σημαντική και παραμένει για το 2025 στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης.
Αναλύοντας τη νομική μορφή των νέων εταιρειών, προκύπτει, ότι οι 23.368, δηλαδή το 37% είναι ατομικές επιχειρήσεις, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει σε μικρές και πολύ μικρές δομές. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ - ΕΕ) φτάνουν τις 14.565, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) υποχώρησαν στην τρίτη θέση, με 13.614.
Σημαντική είναι η παρουσία των Ανώνυμων Εταιρειών (Α.Ε.), οι οποίες αριθμούν σε 1.655 και χαρακτηρίζονται από μεγάλη κλίμακα δραστηριότητας και υψηλή απασχόληση. Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, ήταν πάντως αυτές που κυριάρχησαν, σχεδόν σε όλους τους τομείς, κλάδους και νομικής μορφής εταιρείες.
Η κατανομή των νέων επιχειρήσεων, ανά μήνα, φανερώνει μια έντονη δραστηριότητα στην αρχή του έτους. Τον περυσινό Ιανουάριο και Φεβρουάριο καταγράφηκαν στο Γ.Ε.ΜΗ. 7.388 και 7.495 νέες εγγραφές, αντίστοιχα, με τον Φεβρουάριο να αποτελεί μήνα-ρεκόρ. Από τον Μάρτιο έως Ιούνιο είχαμε μια σταθερή ροή, με τον Μάιο και τον Ιούνιο να σημειώνουν μικρότερες ενάρξεις λόγω εποχικότητας. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν πτώση, αλλά από τον Σεπτέμβριο οι εγγραφές ανέκαμψαν και το τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται ένας ημερήσιος μέσος όρος 173 εγγραφής νέων επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.
Δήλωση
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Η ανοδική πορεία της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, ούτε είναι, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και πρωτίστως της προσπάθειας των Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεχίζουν να επενδύουν, να καινοτομούν και να προχωρούν μπροστά. Είναι μια ακόμα απόδειξη, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και εξωστρέφειας. Η αριθμητική και ποιοτική πορεία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025. Η νέα χρονιά ξεκινά, λοιπόν, με μια σημαντική δυναμική, δημιουργώντας την αισιοδοξία πως θα βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα ενισχυθούν οι υποδομές, θα μειωθεί η γραφειοκρατία, διασφαλίζοντας με οικονομικά μεγέθη, ότι το 2025 θα είναι μια εξίσου πετυχημένη χρονιά.»
ΑΠΕ-ΜΠΕ