Η ιδιωτική ασφάλιση µέσω της συγκέντρωσης και διαχείρισης των κινδύνων, παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στην κοινωνία και την οικονοµία, σημειώνει πρόσφατη μελέτη της ΕΑΕΕ (Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας).
Η οµαλή και αποτελεσµατική λειτουργία του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη πλήθους δραστηριοτήτων στη βιοµηχανία, στον τουρισµό, στις µεταφορές και στο διεθνές εµπόριο. Η ίδια η ασφαλιστική προστασία αποτελεί υπηρεσία που συνεισφέρει στο ΑΕΠ, ενώ, επιτελώντας τις βασικές τους λειτουργίες, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δηµιουργούν θέσεις εργασίας στην οικονοµία.
Συνεισφορά στην οικονομία
Η συνολική συνεισφορά του κλάδου σε όρους ΑΕΠ εκτιµάται σε 2,5 δισ. ευρώ. Για κάθε 1 ευρώ προστιθέµενης αξίας του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης δηµιουργούνται επιπλέον 3 ευρώ στην ελληνική οικονοµία.
Επιπλέον, η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα φτάνει τα 1,12 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική συµβολή του κλάδου στην απασχόληση είναι 49,7 χιλ. θέσεις εργασίας. Για κάθε άµεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζονται άλλες 5,7 θέσεις εργασίας.
Αξιοπιστία και φερεγγυότητα
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) µε βάση τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες του Solvency II. Το Solvency II είναι το πλέον σύγχρονο σύστηµα χρηµατοοικονοµικής εποπτείας στον κόσµο. Έχει στόχο την κεφαλαιακή θωράκιση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων µέσω ακραίων σεναρίων. Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, διαθέτουν στο σύνολό τους δείκτη φερεγγυότητας 184,6% - από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούµενα από τη νοµοθεσία, ενώ η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement-SCR) ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ ενώ τα συνολικά επιλέξιµα ίδια κεφάλαια των εταιριών ανέρχονται σε 3,6 δισ.ευρώ.
Η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει καλύψεις υγιειονομικής περίθαλψης, συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα αλλά και καλύψεις σε περίπτωση ενδεχομένων που προκαλούν ζημιές στην ακίνητη περιουσία, σε μεταφορικά μέσα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.