Περαιτέρω αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2,1% του ΑΕΠ, η οποία εξηγείται κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω της ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2024.
Επίσης προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου
χρέους κατά 7,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Τα νέα μέτρα το 2024
Στην πρόβλεψη περιλαμβάνονται νέα μέτρα με ισχύ από το 2024, με κυριότερα:
(α) την αναμόρφωση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα
(β) την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα
(γ) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές
(δ) την εισαγωγή ΦΠΑ 13% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων για εκμισθωτές που είναι νομικά πρόσωπα και στα φυσικά πρόσωπα με
τρία ή περισσότερα εκμισθωμένα ακίνητα.
(ε) την κατάργηση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς
(στ) την κατάργηση της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, η οποία αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους και
(ζ) την αύξηση εκ νέου των συντάξεων κατά το μέσο όρο της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού 2023 (κατά 3,1%).
Σύμφωνο Σταθερότητας
Σημειώνεται ότι το έτος 2024 χαρακτηρίζεται από την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2024 (έλλειμμα 1% του ΑΕΠ) ικανοποιεί το κριτήριο του ΣΣΑ για έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η προβλεπόμενη μείωση του χρέους κατά 7,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2024 είναι μεγαλύτερη από αυτή που απαιτεί η ικανοποίηση του σχετικού κριτηρίου του υφιστάμενου ΣΣΑ (5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).