Ευπρόσδεκτη- αν και με πολλούς αστερίσκους- η υποχώρηση των διεθνών τιμών σε σιτηρά, σπορέλαια, κρέατα, γαλακτοκομικά, ωστόσο η κρίση στα είδη διατροφής απέχει πολύ από να χαρακτηριστεί τελειωμένη.
Πέρα από τον παράγοντα του κόστους Ενέργειας- κυρίως του πετρελαίου- που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλες τις προβλέψεις κι εκτιμήσεις για τα κόστη παραγωγής, υπάρχουν συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα, που λειτουργούν και ως πρώτες ύλες στη βιομηχανία τροφίμων και δείχνουν να απειλούν τις ισορροπίες.
Αφήνοντας στην άκρη το ρύζι, που είναι μια κατηγορία μόνο του, καθώς αποτελεί βασική πηγή διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, τα φώτα πέφτουν στη ζάχαρη, που πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ακατέργαστης ζάχαρης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από τα 26,6 σεντς ανά λίβρα τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο από τότε που άγγιξαν το υψηλό 11 ετών των 27 λεπτών στα τέλη Απριλίου, εν μέσω απειλών για την προσφορά από τους κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο economistas.gr.