Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse ακολούθησε κάθετη πτώση, χάνοντας περίπου 30% της αξίας της σε διάστημα ωρών.
Η Deutsche Welle συγκέντρωσε δημοσιεύματα από τον γερμανικό Τύπο, τα οποία σχολιάζουν τις ραγδαίες εξελίξεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στους ιθύνοντες της Credit Suisse για την κατάρρευση των μετοχών της.
FAZ: Τα ηγετικά στελέχη να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί
«Τα ηγετικά στελέχη και οι προϊστάμενοι της Credit Suisse πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). «Μετά την αναταραχή γύρω από τη Silicon Valley Bank, οι πολιτικοί και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές επαναλάμβαναν ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και πως οι μεγάλες τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές. Όμως, η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει ακόμη, όπως έδειξε η πτώση της μετοχής της Credit Suisse. Αυτή τη φορά μια μεγάλη τράπεζα κινδυνεύει πολύ, η οποία μάλιστα λόγω των αυστηρών απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας θεωρούνταν επαρκώς προστατευμένη».
Η FAZ εκτιμά, ακόμη, πως «εάν η τράπεζα καταρρεύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας της στην κεφαλαιαγορά. Τότε, η ανθεκτικότητα των τραπεζών θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία».
Handelsblatt: Ειδική περίπτωση η κρίση της Credit Suisse, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο επικίνδυνη
Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Η κρίση της τράπεζας αποτελεί ειδική περίπτωση, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο απειλητική. Όταν ο επικεφαλής μιας μεγάλης τράπεζας πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις για την οικονομική της σταθερότητα, όπως έκανε ο Ούλριχ Κέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, συνήθως σημαίνει πως τα νέα είναι άσχημα.
Ο Κέρνερ δήλωσε, επίσης, ότι η υπόθεση της Credit Suisse δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία συγκλονίζει τις αγορές σε όλο τον κόσμο εδώ και μια εβδομάδα. Αν και έχει δίκιο, δυστυχώς δεν ωφελεί σε κάτι αυτό. Η κρίση της Credit Suisse είναι "homemade" και επίσης μια μεμονωμένη περίπτωση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο που οφείλεται σε ένα τοξικό μείγμα χρόνιων αδυναμιών ελέγχου, πρόχειρης διαχείρισης κινδύνων και λανθασμένης στρατηγικής. Όμως, αυτό δεν καθιστά την υπόθεση λιγότερο επικίνδυνη».
Τέλος, η Handelsblatt τονίζει πως μετά τις εξελίξεις με τη Silicon Valley Bank οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο επιδεινώνονται και η δυσπιστία προς τους θεσμούς επανέρχεται. «Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση της Credit Suisse. Ο Αμάρ αλ Κουντάιρι, πρόεδρος της Saudi National Bank, "ευθύνεται" για την πτώση της μετοχής της Credit Suisse, αφ’ ότου δήλωσε ότι η τράπεζά του ως βασικός μέτοχος δεν θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ακόμη και αν το ήθελε, διότι ρυθμιστικοί λόγοι την εμπόδιζαν να το πράξει.
Ο Σαουδάραβας τραπεζίτης αναφέρθηκε απλώς σε κάτι που είναι γεγονός. Αυτό δεν μπόρεσε να αλλάξει τη δραματική αντίδραση των επενδυτών, με την εξέλιξη της υπόθεσης να αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της Credit Suisse» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.