Από χθες, 1η Απριλίου, τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος διαμορφώνεται στα 880 ευρώ μικτά. Η αύξηση αυτή αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, τόσο σε καθεστώς πλήρους όσο και μερικής απασχόλησης.
Παράλληλα με την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών, αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω και διάφορα επιδόματα που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, αλλά και το δώρο Πάσχα.
Όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Νίκος Μηλαπίδης, «Το δώρο του Πάσχα θα υπολογιστεί με βάση τον νέο κατώτατο μισθό. Πολλά επιδόματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτόν, οπότε αυξάνονται αυτόματα».
Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα
Το ύψος του δώρου Πάσχα που λαμβάνει ένας εργαζόμενος καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο αμείβεται. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με σταθερό μηνιαίο μισθό δικαιούνται το 50% του μηνιαίου τους μισθού ως δώρο Πάσχα. Για όσους εργάζονται με ημερομίσθιο, το ποσό του δώρου αντιστοιχεί σε 15 πλήρη ημερομίσθια.
Πάσχα 2025: Πότε πέφτει φέτος, πότε ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα
Σε περιπτώσεις όπου η εργασιακή σχέση δεν εκτείνεται σε ολόκληρη την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως και τη Μεγάλη Τετάρτη -είτε λόγω παραίτησης,- είτε απόλυσης- ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογικά το δώρο, με βάση τη διάρκεια της απασχόλησής του.
Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το διάστημα που εργάστηκε. Για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας, αντιστοιχεί 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο. Η καταβολή του δώρου Πάσχα εξαρτάται από τη συμφωνημένη μορφή πληρωμής.
Ακόμα, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος απουσίασε λόγω ασθένειας, μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβε επίδομα από τον ασφαλιστικό του φορέα αφαιρούνται από το διάστημα υπολογισμού του δώρου.
Δώρο Πάσχα: Τι ισχύει εάν δεν καταβληθεί
Αν ο εργοδότης δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, οι εργαζόμενοι -είτε ατομικά, είτε μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων- έχουν τόσο το δικαίωμα να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας.
Εκεί μπορούν να προχωρούν σε καταγγελία, η οποία οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Αυτή η αναφορά διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Την ίδια ώρα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.