Πριν από περίπου ένα τρίμηνο το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η Ευρωζώνη θα «τρέξει» με 3,9%, δηλαδή 0,4% βραδύτερα από τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Πλέον, αναθεωρεί προς τα κάτω και αυτές τις εκτιμήσεις.
Με τον πήχη για την Ευρωζώνη να τίθεται στο 2,8%, η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται… προνομιούχος όταν το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα «τρέξει» με 3,5%. Θετικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 4,5%, όταν υπάρχουν «μαύρα» σενάρια ακόμα και για διψήφιο ποσοστό.
Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα...
Αν και με τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του άρθρου 4 το ΔΝΤ είχε ανοίξει τα χαρτιά του για την Ελλάδα, δεν παύει να προκαλεί αίσθηση η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη δεν θα «τρέχει» ταχύτερα από 1,2%, παρά τις εκθέσεις των θετικών αποτελεσμάτων από τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης. Προφανές είναι ότι μια τέτοια πρόβλεψη ρίχνει «σκιά» και στις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, πόσω μάλλον όταν κεντρική επιδίωξη της Αθήνας είναι να ρίξει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αρνητική αίσθηση προκαλεί, επίσης, η εκτίμηση του Ταμείου ότι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Πληρωμών, που φέτος θα φτάσει στο 6,3%, θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και το 2023 (6,1%). Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι το ΔΝΤ δεν «βλέπει» αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των καυσίμων. Στο βασικό σενάριο, η μέση τιμή του πετρελαίου υπολογίζεται φέτος στα 106,83 δολάρια, για να υποχωρήσει στα 92,63 δολάρια την επόμενη χρονιά, δηλαδή περίπου 30 δολάρια υψηλότερα από την Άνοιξη του 2021.