Εύσημα ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους τη διετία 2021-2022 -Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% - iefimerida.gr

Εύσημα ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους τη διετία 2021-2022 -Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%

μοναστηρακι ανηφορα ακροπολη
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με φόντο τα σκληρά παζάρια που ξεκίνησαν στην Ευρώπη για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη χρονιά, το ΔΝΤ «πριμοδοτεί» την Ελλάδα με την καλύτερη επίδοση στη μείωση του χρέους.

Στην Έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις παγκοσμίως (Fiscal Monitor), το ΔΝΤ βάζει στο επίκεντρο την προσπάθεια των κυβερνήσεων να συμμαζέψουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησε η πανδημία και, φυσικά, την εκτίναξη του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ σχεδόν στο 100%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλύοντας τις παραμέτρους που οδηγούν στη μείωση του χρέους, πέρα από τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, το Ταμείο αναδεικνύει τη συμβολή της ανάκαμψης των οικονομιών αλλά και του υψηλού πληθωρισμού.

Στο συγκριτικό τεστ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση, με μείωση του χρέους της κατά 23,3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο, με μεγάλη τη συμβολή της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, το οποίο πέρσι «έτρεξε» σχεδόν με 6%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος υποχώρησε πέρυσι στο 177,4%, από 200,7% το 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πιο θεαματική επίδοση. Αν συγκρίνει κανείς το 2020 -όταν το χρέος είχε «χτυπήσει κόκκινο» λόγω πανδημίας (212,4%)- με την εκτίμηση για φέτος (166%), προκύπτει «βουτιά» 46,4 ποσοστιαίων μονάδων!

Αν στην εικόνα προσθέσει κανείς και το βασικό σενάριο του ΔΝΤ που «βλέπει» υποχώρηση του χρέους στο 143,6% ως το τέλος του 2028, τότε μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η Ελλάδα μπαίνει ενισχυμένη στις διαβουλεύσεις για τα διμερή συμβόλαια με την Κομισιόν, αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Ο βασικός πυρήνας του πλαισίου που έχει δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι μεσομακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές των υπερχρεωμένων χωρών θα πρέπει να «κουμπώνουν» με τη διασφάλιση της υποχώρησης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ καταλήγει σε αυτές τις προβλέψεις για το χρέος «πατώντας» σε μάλλον συντηρητικές ή και ξεπερασμένες παραδοχές για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ενδεικτικό πως αναφέρεται σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% το 2022, όταν επισήμως το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει μηδενισμό του ή και οριακό πλεόνασμα.

Για φέτος, το Ταμείο «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,4%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αναθεώρηση προς το 1%, από την αρχική εκτίμηση για 0,7%, ενώ για το 2024 το ΔΝΤ υπολογίζει ως βασικό σενάριο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,6%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί θα ενσωματώνει πρόβλεψη για 2%-2,2%. Όσο για τη διετία 2027- 2028, το Ταμείο βάζει τον πήχη στο 2%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ