Κοντά στις προβλέψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών κινούνται οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, στην ετήσια έκθεσή τους για την παγκόσμια οικονομία.
Με φόντο την εκτίμηση ότι οι «ατμομηχανές» της Ευρώπης -δηλαδή, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία- θα αρχίσουν να χάνουν «λάδια» από φέτος κιόλας, για να πέσουν ακόμα και σε ύφεση το 2023, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με 5,2% και το 2023 με 1,8%, δηλαδή πολύ κοντά στις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για 5,3% και 2,1%, αντιστοίχως.
Ποιες χώρες θα έχουν ύφεση
Για την Ευρωζώνη, το Ταμείο βάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2023 στο 0,5%, ενώ κι επισήμως «βλέπει» ύφεση 0,3% στη Γερμανία και 0,2% στην Ιταλία, ενώ για Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία προβλέπει χαμηλή ανάπτυξη, 0,7%, 1,2% και 0,8%, αντιστοίχως.
Πάνω από το 9% -και συγκεκριμένα στο 9,2%- βλέπει, πάντως, το ΔΝΤ τον εφετινό πληθωρισμό, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,2%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπολογίζει ότι θα «τρέχει» με 5,7%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Εντονα τα απόνερα της κρίσης στην Ευρώπη
Όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, για το 2027 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα «τρέχει» με ρυθμούς άνω του 1,4%, παρά το ότι θα έχουν «ωριμάσει» τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στο 1,5% βάζει τον πήχη και για το σύνολο της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι το Ταμείο θεωρεί ότι τα απόνερα της κρίσης θα είναι έντονα στην Ευρώπη.
Την Πέμπτη, ο Χρ. Σταϊκούρας θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην εισαγωγική συνεδρίαση του IMFC (International Monetary and Financial Committee), όπου θα αναλυθούν η πορεία και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και θα παρουσιαστούν επισήμως οι εκθέσεις του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), τα δημοσιονομικά μεγέθη (Fiscal Monitor) και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Report).