Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τη στάση πληρωμών.
Οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο μήνα –ακόμη και να κηρύξουν χρεοκοπία– εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού που ανέρχεται στα 31,4 τρισεκ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει οικονομικές αναταράξεις και πανικό στις διεθνείς αγορές.
Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων ολοκληρώθηκε την Τρίτη χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος και η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Ιουνίου πλησιάζει.
ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ πάντα πάλευαν με την ιδέα της χρεοκοπίας αλλά την τελευταία στιγμή έλυναν το πρόβλημα
«Η ιστορία μας λέει ότι οι ΗΠΑ πάλευαν πάντα με αυτήν την ιδέα της χρεοκοπίας (…) αλλά την τελευταία στιγμή (το πρόβλημα) λύνεται και είμαι αισιόδοξη ότι θα το δούμε να συμβαίνει ξανά», είπε η Γκεοργκίεβα στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, που οργανώνεται από το πρακτορείο Bloomberg. «Πρέπει όμως πάντα να συνειδητοποιούμε ότι ο κίνδυνος είναι εκεί», προειδοποίησε.
«Η παγκόσμια οικονομία, που ήδη είναι αντιμέτωπη με μια τόσο μεγάλη αβεβαιότητα, δεν χρειάζεται τις ατέρμονες, τεταμένες συζητήσεις στην Ουάσινγκτον», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που συμμετείχαν στο ίδιο πάνελ με τη Γκεοργκίεβα, συμφώνησαν ότι χρειάζεται να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατόν.
ΔΝΤ: Το δολάριο θα παραμείνει πιθανότατα το νόμισμα αναφοράς παρά τη συζήτηση για αποδολαριοποίηση
«Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η φρόνηση (…) δεν είναι εύκολο να παίζεις με τις διεθνείς αγορές και όταν αυτές κρυολογήσουν, όλοι θα φταρνιστούμε», σχολίασε ο Σαουδάραβας υπουργός Μοχάμεντ Αλ Τζαντάαν.
Η Γκεοργκίεβα εκτίμησε εξάλλου ότι το δολάριο θα παραμείνει πιθανότατα το νόμισμα αναφοράς, παρά τη συζήτηση που γίνεται για τις ενέργειες των χωρών που προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα, τη λεγόμενη «αποδολαριοποίηση».