Το ποσό των 50 δις. δολαρίων θα χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε χώρες που πλήττονται σοβαρά από τον κορωνοϊό, χωρίς να απαιτείται κάποιο δεσμευτικό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Το έκτακτο αυτό μέτρο αποφασίστηκε καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε ταχύτητα εκτός Κίνας σε πάνω από 70 χώρες με το Ταμείο να προειδοποιεί ότι η επιδημία έχει ήδη ωθήσει φέτος την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κάτω από τα περσινά επίπεδα.
Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο ανέλαβαν δράση τις τελευταίες ημέρες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό για να συνδράμει τις φτωχότερες και μεσαίες χώρες με αδύναμα συστήματα Υγείας να ανταπεξέλθουν στην επιδημία. Την ίδια ώρα η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία. «Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 θα πέσει κάτω από τα περσινά επίπεδα, αλλά είναι ακόμη δύσκολο να προβλέψουμε πόσο θα πέσει και πόσο θα διαρκέσει η επίπτωση αυτή». Αρνήθηκε, πάντως, να πει αν η επιδημία του κορωνοϊού θα ωθήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Τόνισε, ωστόσο, ότι το μέγεθος της συρρίκνωσης θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Την Τρίτη η Fed στις ΗΠΑ μείωσε τα βασικά της επιτόκια εκτάκτως κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ την ίδια μέρα προχώρησαν σε ανάλογα μέτρα η Αυστραλία και Η Μαλαισία. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G7) δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα αναγκαία εργαλεία πολιτικής» για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύτηκε να χορηγήσει ποσό 12 δισ. δολαρίων ως βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται από την επιδημία. Το πακέτο περιλαμβάνει χαμηλότοκα δάνεια, δωρεές και τεχνική υποστήριξη. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου«, είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.