Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης ισχύος της Ρήτρας Διαφυγής ή κάποιου είδους δημοσιονομικής χαλάρωσης και την επόμενη χρονιά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iefimerida, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι η Ρήτρα Διαφυγής είναι σε ισχύ το 2022 και ότι η αρχική «γραμμή» ήταν να επιστρέψουν το 2023 τα κράτη-μέλη σε περιβάλλον δημοσιονομικού «συμμαζέματος». Συμπλήρωσε, όμως, ότι μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι αποφάσεις αυτές θα επαναξιολογηθούν με βάση τα νέα δεδομένα και αναμένονται ανακοινώσεις μαζί με τις Εαρινές Προβλέψεις.
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% την επόμενη χρονιά θα μπει στο «ψυγείο» και ότι οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Τι υπογραμμίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης ελλειμμάτων-χρέους, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών ούτως ή άλλως είναι προσανατολισμένο σε αυτήν την κατεύθυνση και αυτό θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα υποβληθεί σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας και εφεξής θα υπόκειται στη διαδικασία ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που προβλέπεται για όλα τα κράτη- μέλη.
Όσο για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα εκταμιευθεί πριν από το τέλος της χρονιάς.