Καπνικά, οινοπνευματώδη, φάρμακα, ναρκωτικά, όπλα, ρούχα, ακόμα και παιχνίδια αποτελούν το πεδίο δράσης διεθνών, αδίστακτων κυκλωμάτων λαθρεμπορίου, τα οποία εκτός του ότι κλέβουν φόρους από τα κρατικά ταμεία, θέτουν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία με τη διακίνηση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας.
Αναμφίβολα το ελεγκτικό έργο των εθνικών Αρχών έχει καταστεί ακόμα πιο δύσκολο τα τελευταία χρόνια, καθώς πέρα από τις συνήθεις «γραμμές» διακίνησης λαθραίων προϊόντων, η «έκρηξη» του ηλεκτρονικού εμπορίου απαιτεί νέα ελεγκτικά «εργαλεία» και πάνω απ’ όλα συνεργασία και δικαστική/ διοικητική συνδρομή των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας της ΑΑΔΕ με την Europol είναι ενδεικτική.
Το 2020, αν και ήταν χρονιά περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, αυτό δεν πτόησε τα εγχώρια και διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας. Αντιθέτως, η στροφή των καταναλωτών στα ηλεκτρονικά κανάλια αγορών από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την έξαρση των περιπτώσεων διακίνησης παραποιημένων προϊόντων. Όπως προκύπτει ότι από τις καταχωρήσεις των ελληνικών τελωνειακών Αρχών, το 2020 εκδόθηκαν 13.124 καταλογιστικές πράξεις για λαθρεμπορικές παραβάσεις και για τελωνειακές παραβάσεις πλην των λαθρεμπορικών, ενώ καταλογίστηκαν πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμοί και φόροι, για απλές τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπορίες συνολικού ύψους 178.430.757 ευρώ.