Στην εκτίμηση πως ακόμη δεν έχουν φανεί οι πραγματικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, από την χρεοκοπία της Thomas Cook, έκανε ο Γιάννης Ρέτσος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τόνισε μάλιστα ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει ζητηθεί να «ληφθούν μέτρα εις βάρος των φορολογουμένων».
«Ποτέ δεν ζητήσαμε να πάρουμε χρήματα, τα οποία δεν θα πληρώνονταν από την εταιρία που πτώχευσε. Αντίθετα ζητήσαμε μια παρέμβαση απαλλαγής της καταβολής του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που δεν θα εισέπρατταν ποτέ οι τουριστικές επιχειρήσεις», ξεκαθάρισε. Οπως σχολιάζει ο κ. Ρέτσος, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μία μεγάλη πρόκληση, καθώς το κλείσιμο της Thomas Cook, αλλάζει και τους στόχους.
«Η πρόκληση για τον τομέα δεν είναι πως τα 33 εκατομμύρια θα γίνουν 35 ή 40, αλλά πως θα ωριμάσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Πως δηλαδή θα βελτιωθούν οι υποδομές των προορισμών και πως ο κλάδος συνολικά θα στρέψει το βλέμμα στις διεθνείς τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όσον αφορά τον αριθμό τουριστών που θεωρητικά χάνονται από την Thomas Cook, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφέρει πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν θα μειωθεί ή θα αυξηθεί, όμως θεωρεί βέβαιο πως τα έσοδα του χρόνου θα είναι μικρότερα.
«Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πίεση για χαμηλότερη τιμή. Ακόμα και ο ίδιος αριθμός τουριστών να έλθει, τα έσοδα θα είναι μικρότερα για την ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί ο αριθμός των τουριστών που έφταναν στην Ελλάδα μέσω του Thomas Cook να έφταναν τα 2,5 εκατομμύρια, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε και για 1 εκατομμύριο επισκέπτες», επεσήμανε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ