Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει στη Βόρεια Μακεδονία «τις μεγαλύτερες ενεργειακές εγκαταστάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αναφέρθηκε την Παρασκευή (15/9) στη σημασία που έχει για τον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, η κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», το οποίο, με απόφαση της κυβέρνησης της χώρας, κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon.
«Επί 50 χρόνια, σχεδιάζονταν προγράμματα και γίνονταν διαγωνισμοί για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού "Cebren". Από χθες, έχουμε επιτέλους έναν μειοδότη που επιλέχθηκε, μέσα από μια διαφανή διαδικασία, μεταξύ εννέα άλλων καταξιωμένων πλειοδοτών.
Είναι η ελληνική ΔΕΗ και ο συνεργάτης τους, καταξιωμένες εταιρείες που κατασκεύασαν τεράστιες εγκαταστάσεις και θα μπορέσουν επιτέλους να ξεκινήσουν τη σύναψη συμβάσεων, μελετών και τέλος την κατασκευή του Cebren, μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό έγινε χάρη στη δουλειά, στη διαφάνεια και χάρη στην οικοδόμηση φιλίας με τις γειτονικές χώρες», ανέφερε ο Κοβάτσεφσκι, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στα Σκόπια.
Υπενθυμίζεται ότι την το Υπουργικό Συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να κατακυρώσει υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ - Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της γειτονικής χώρας.
Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στο οποίο η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%.
ΔΕΗ: Το έργο που αναλαμβάνει στη Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να διαρκέσει 7 χρόνια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η αξία της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου σε 1 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να συμπράξει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 7 χρόνια.
Η κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon, από τις 9 εταιρείες που είχαν εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον, ήταν η μοναδική η οποία είχε υποβάλει ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο «Cebren» ισχύος 333MW, καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας.