Αφού την χρεοκόπησαν τώρα τρέχουν να σώσουν την ΔΕΗ και κάνουν... εκστρατεία με εξώδικα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ως γνωστόν, ύστερα απο ζημιές 903 εκατ. ευρώ πέρυσι, στο πρώτο τρίμηνο φέτος η ΔΕΗ εμφάνισε καθαρές ζημιές 254 εκατ. ευρώ και τώρα, την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Η ΔΕΗ, αν δεν εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και μπορεί να συμπαρασύρει και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Εξελίξεις οι οποίες κάνουν την αντιπολίτευση να μιλά για πονικές ευθύνες της κυβέρνησης, Ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε πρόσφατα ότι η ΔΕΗ είναι «μια μεγάλη ωρολογιακή βόμβα» αφού έκλεισε πέρυσι με έλλειμμα ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ο πρώην υπουργός Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης έχει δηλώσει ότι η εταιρεία είναι «στο χείλος του γκρεμού».
Υπό αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗ ξεκινά την άμεση αποστολή εξωδίκων με πρώτο στόχο την εξόφληση του χρέους των λεγόμενων τελικών πελατών που διαμορφώνεται στο 1,05 δισ. ευρώ. Παράλληλα τρέχει η διαδικασία για την υλοποίηση οφειλών από την οποία η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στο περιθώριο τελετής για την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης με την Παρευξείνια Τράπεζα, νωρίτερα σήμερα.
Αναλυτικά, σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα δεδομένα έχουν ως εξής:
-Το σύνολο του χρέους μαζί με τις οφειλές των μεγάλων βιομηχανιών (Υψηλής Τάσης) και τις οφειλές που έχουν διακανονιστεί διαμορφώνεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
-Από τα 2,7 δισ. το 1,05 αφορά τους 890.000 τελικούς πελάτες, στους οποίους εντάσσονται τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών: επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον, καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ και καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας (η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή και ηλεκτροδοτούνται με αυξημένο τιμολόγιο) οι οποίοι εκτιμάται ότι κυμαίνονται στους 200.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών οι 65.000 με 70.000 τελικούς πελάτες χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα δοθεί καταρχήν έμφαση για την είσπραξη των χρεών με τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού, που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν περίπου 40 εργολαβικοί εργαζόμενοι για να ετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά περιοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα), και οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία τα οποία θα αναλάβουν να διεκδικήσουν με κάθε ένδικο μέσο τις οφειλές.
«Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.