Η ΔΕΗ απόκτησε την καταστατική πλειοψηφία στο Δίκτυο Διανομής της Ρουμανίας, με νέα εξαγορά.
Ειδικότερα, συμφωνία για την εξαγορά περαιτέρω ποσοστού συμμετοχής σε εταιρείες διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία υπέγραψε η ΔΕΗ, σε συνέχεια της συμφωνίας με την Enel στις 9 Μαρτίου 2023 για την εξαγορά όλων των συμμετοχών της Enel στην Ρουμανία.
ΔΕΗ: Τι αφορά η νέα συμφωνία
Η νέα συμφωνία αφορά τα ποσοστά συμμετοχής της Fondul Proprietatea σε 3 εταιρείες διανομής (e-distributie Mountenia (EDM), e-distributie Banat (EDB) και e-distributie Dobrogea (EDD) και δύο εταιρείες προμήθειας: Enel Energie Muntenia (EEM) και Enel Energie (EE). Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση στη ΔΕΗ όλων των μειοψηφικών ποσοστών και στις πέντε εταιρείες, δηλαδή το 12% της EDM, το 24,1% της EDB, το 24,1% της EDD, το 12% της ΕΕΜ και το 12% της ΕΕ έναντι του ποσού των περίπου 131 εκατ. Ευρώ.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ
«Η ΔΕΗ αποκτά τις συμμετοχές της Fondul με discount άνω του 26%, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αναμενόμενη απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας και αποκτώντας έτι ισχυρότερο ρόλο στις Εταιρείες - Στόχους και ιδιαίτερα στα Δίκτυα Διανομής, όπου αποκτά καταστατική πλειοψηφία», αναφέρει η εταιρεία.
Η νέα συμφωνία είναι συνέχεια της εξαγοράς της Enel
Η ολοκλήρωση της πώλησης με βάση την συμφωνία με την Fondul υπόκειται μεταξύ άλλων και στην ολοκλήρωση της συναλλαγή μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ.
Η νέα συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα (20/4) είναι συνέχεια της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας καθώς, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η ENEL όταν απέκτησε τις εταιρείες Διανομής και Προμήθειας από το Ρουμανικό Δημόσιο, προβλέπονται δικαιώματα προσκολλήσεως για τους μετόχους μειοψηφίας (SAPE και FONDUL), στην περίπτωση που η ENEL προχωρούσε σε πώληση της συμμετοχής της στις εταιρείες EDM και EEM.