Ολοκληρώθηκε το 1ο HEDNO Datathon του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών.
Ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, με innovation enabler τη Mantis Beyond Innovation, που είχε στόχο την ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό ηθελημένων μη-τεχνικών απωλειών ηλεκτρικού ρεύματος, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023.
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά δράσεων καινοτομίας που σχεδιάζει και υλοποιεί η Διεύθυνση Έρευνας & Καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ με την ταυτόχρονα ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού εταιρικού Sandbox στον τομέα της ενέργειας.
Στον τελικό του HEDNO Datathon συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των δέκα καλύτερων λύσεων (μεταξύ 267 συμμετεχουσών ομάδων, εταιρειών και φυσικών προσώπων) προκειμένου να παρουσιάσουν την λύση τους στην έμπειρη κριτική επιτροπή και να αναδειχθούν οι τρεις ομάδες με την επικρατέστερη βαθμολογία.
Προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προτεινόμενες λύσεις, αλλά και τα αποτελέσματα του HEDNO Datathon, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της καινοτομίας της χώρας, η συνεισφορά των οποίων ήταν σημαντική για την ανάδειξη των προκλήσεων στον κλάδο της ενέργειας αλλά και την επόμενη μέρα του Διαχειριστή με την αξιοποίηση των λύσεων.
Μάνος (διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ): Το Datathon αποτελεί την αρχή για την πορεία εκσυγχρονισμού της εταιρείας
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο, τον αντιπρόεδρο Κλάδου Υδάτων ΡΑΑΕ, Δημήτρη Ψυχογυιό, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ELEVATE GREECE, Μιχάλη Δρίτσα.
O κ. Μάνος τόνισε για μια ακόμη φορά ότι μέσα από το Datathon ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί το όραμά του για εξωστρέφεια, καινοτομία, ψηφιοποίηση και αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του. Το Datathon αποτελεί μόλις την αρχή για αυτή την πορεία εκσυγχρονισμού της εταιρίας με δεδομένο ότι η καινοτομία αποτελεί στρατηγική επιλογή της διοίκησης.
Στη συνέχεια, ο διοργανωτής της διαγωνιστικής διαδικασίας, ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος της Mantis Beyond Innovation, Χρήστος Νικολούδης ανέδειξε την αξία του διαγωνισμού για τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), τονίζοντας το κεντρικό του όραμα για την ενεργοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω εφαρμογής Μοντέλων Ανοιχτής Καινοτομίας, τα οποία επιδιώκουν τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων που θα αναβαθμίσουν τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να επωφεληθούν οι καταναλωτές.
Ακολούθησε ανάλυση της διαδικασίας και του συστήματος αξιολόγησης του προγράμματος, από την υπεύθυνη Προγραμμάτων Ανοιχτής Καινοτομίας της Mantis Beyond Innovation, Αναστασία Μαυρογιάννη.
Αμέσως μετά έλαβε μέρος η διαγωνιστική διαδικασία (pitching), κατά την οποία οι δέκα ομάδες που συμμετείχαν, παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις τους μπροστά στην κριτική επιτροπή, η οποία συστάθηκε από εξέχουσες προσωπικότητες του κλάδου ανάλυσης δεδομένων, με σημαντικές ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία και διεθνείς διακρίσεις.
Την κριτική επιτροπή των διαγωνισμού αποτέλεσαν οι:
- Σπύρος Μακριδάκης, καθηγητής Πανεπιστήμιο Κύπρου, διευθυντής, Ινστιτούτο για το Μέλλον (IFF), ιδρυτής, Κέντρο Ανοιχτής Πρόβλεψης (MOFC)
- Ειρήνη Μακριδάκη, καθηγήτρια Κοινωνικής Στατιστικής, London School of Economics and Political Science (LSE),
- Δαμιανός Χατζηαντωνίου, αναπλ. καθηγητής Διευθυντής, Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρ. Σπουδών «Business Analytics», Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
- Αθανάσιος Βουλοδήμος, επίκουρος καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ
Οι νικητές του διαγωνισμού HEDNO Datathon είναι οι εξής:
1ο Βραβείο - Ομάδα AETHON Engineering,
Μέλη: Αλ. Παπαχαραλάμπους, Αλ. Γεωργακόπουλος, Γ. Διάφας, Αν. Μερντάνι
H AETHON Engineering είναι εταιρεία μηχανικών με 20 χρόνια επαγγελματική εμπειρία, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος της είναι σε καινοτομικά προϊόντα και data engineering εργαλεία δημιουργώντας αλγορίθμους για data analytics συμπεριλαμβανομένου Machine Learning εργαλείων. Τα μέλη της έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα εγχώρια και ευρωπαϊκά.
2ο Βραβείο - Ομάδα Silentech
Η Silentech είναι εταιρεία τεχνολογίας που εξειδικεύεται στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, τα business analytics, τα συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), το high performance computing και την ενσωμάτωση των καινοτόμων αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα των πελατών, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα γόνιμο πλαίσιο με γνώμονα τον άνθρωπο.
3ο Βραβείο - Ομάδα Dataminds
Εκπρόσωπος: Παναγ. Παπαεμμανουήλ
H νεοφυής Dataminds είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης σε θέματα ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και υπηρεσιών έρευνας, σχεδίασης, ανάπτυξης και διάθεσης συναφούς λογισμικού με τη μορφή προϊόντος. Ο ιδρυτής με εκπαιδευτικό υπόβαθρο στην ανάλυση δεδομένων, έχει σημαντική εργασιακή εμπειρία και συμμετοχή σε διαγωνισμούς ως data scientist.
Τα έπαθλα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ απένειμαν στους νικητές, οι κος Μάνος Αναστάσιος, Δημήτριος Ψυχογυιός και Μενεγάτος Ηρακλής.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Έρευνας & Καινοτομίας, ΔΕΔΔΗΕ, Γεώργιος Λούκος, ανακεφαλαιώνοντας τη διαγωνιστική διαδικασία, μίλησε για την αξιοποίηση των μεθοδολογιών και μοντέλων που παρουσιάστηκαν στη βραδιά του διαγωνισμού.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Μάνος, ο οποίος επανέλαβε τους στόχους του ΔΕΔΔΗΕ για την ένταξη της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στο σύνολο του οργανισμού, ενώ δεσμεύτηκε να εξεταστούν και πρακτικά οι λύσεις που προτάθηκαν για την πρόβλεψη και εντοπισμό ηθελημένων μη-τεχνικών απωλειών ηλεκτρικού ρεύματος από τα νεοσύστατα ειδικά κλιμάκια του Διαχειριστή.
Σημειώνεται ότι αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η ανάπτυξη αλγορίθμων μοντέλων μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό ηθελημένων μη-τεχνικών απωλειών ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και στην εύρεση των πιο αποτελεσματικών λύσεων.
Συνολικά κατατέθηκαν 267 προτάσεις από startup εταιρίες, ερευνητές και data scientists, οι οποίες αξιολογήθηκαν βάσει συγκεκριμένων KPIs.