Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Credit Suisse μετά την τεράστια διαρροή εγγράφων, που αποκαλύπτουν ότι το πελατολόγιο του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού περιλάμβανε επί χρόνια από αυταρχικούς ηγέτες και εμπόρους ναρκωτικών μέχρι υπόπτους εγκληματίες πολέμου και διακινητές ανθρώπων.
Η έρευνα Suisse Secrets, βάσει των τραπεζικών εγγράφων που διέρρευσε ανώνυμος πληροφοριοδότης στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αποκαλύπτει στοιχεία 18.000 λογαριασμών που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο – με πλούτο που υπερβαίνει τα 100 δισ. ελβετικά φράγκα. Η SZ, τα γερμανικά κρατικά δίκτυο NDR και WDR, οι εφημερίδες Guardian και New York Times περιλαμβάνονται μεταξύπ των άνω των 40 ΜΜΕ που μετείχαν στην έρευνα υπό το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).
Τι αποκαλύπτουν τα Suisse Secrets για το πελατολόγιο της Credit Suisse
Η ανάλυση των στοιχείων αποκαλύπτει λογαριασμούς που ήταν ανοιχτοί από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 2010, ενώ πολλοί υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Όπως προκύπτει, μεταξύ των πελατών της Credit Suisse, μιας από τις πιο εμβληματικές τράπεζες του κόσμου, περιλαμβάνονταν ένας διακινητής ανθρώπων καταδικασμένος στις Φιλιππίνες, ένας πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Χονγκ που μπήκε φυλακή για δωροδοκία κι ένας Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της Λιβανέζας pop star φίλης του. Άλλοι πελάτες ήταν αρχηγοί κρατών, αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών, επιχειρηματίες με αμφίβολη φήμη και ολιγάρχες, διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία, στελέχη που άρμεξαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα στοιχεία που διέρρευσαν αποκαλύπτουν επίσης μυστικούς λογαριασμούς που κατείχαν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ, Αγιάντ Αλάουι, ο αυταρχικός πρών πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του τον Ιανουάριο, λίγο αφότου η SZ επικοινώνησε μαζί του για να τον ρωτήσει για τους λογαριασμούς του στην Credit Suisse. Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι είχε κλείσει όλους τους λογαριασμούς, προτού του ζητηθεί να δηλώσει την περιουσία του.
Τι λένε πρώην εργαζόμενοι για τις πρακτικές της Credit Suisse
Η έρευνα δείχνει ότι η Credit Suisse δεν επέδειξε τη δέουσα προσοχή στην αξιολόγηση και την απόρριψη αμφίβολων πελατών και διαχειριστών παράνομων κεφαλαίων, ότι άνοιγε λογαριασμούς και συνέχιζε να εξυπηρετεί όχι μόνο τους ζάπλουτους, αλλά και άτομα, των οποίων το προβληματικό ή και εγκληματικό υπόβαθρο θα ήταν προφανές σε όποιον έψαχνε τα ονόματά τους σε μια μηχανή αναζήτησης.
Δημοσιογράφοι μίλησαν με αρκετούς πρώην εργαζομένους στην τράπεζα που περιέγραψαν μία εργασιακή κουλτούρα, η οποία παροτρύνει την ανάληψη κινδύνου για τη μεγιστοποίηση των κερδών- και των μπόνους.
Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης χαρακτήρισε «ανήθικο» το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο: «Η προσποίηση της προστασίας του χρηματοοικονομικού απορρήτου είναι απλώς ένα φύλλο συκής με στόχο να καλύπτει τον επαίσχυντο ρόλο των ελβετικών τραπεζών ως συνεργατών φοροφυγάδων», είπε.
Η Credit Suisse απορρίπτει τις καταγγελίες
Η ελβετική Τράπεζα διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες λέγοντας ότι η έρευνα «βασίζεται σε ατελείς, ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες που αποσπάστηκαν από τα συμφραζόμενα οδηγώντας σε προκλητικές ερμηνείες της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της τράπεζας. H Credit Suisse είπε ότι έχει ήδη κλείσει το 90% των λογαριασμών που αναφέρονται στην έρευνα και αναφορικά με εκείνους που παραμένουν ενεργοί η τράπεζα είπε ότι «έγιναν αναθεωρήσεις με τη δέουσα επιμέλεια και άλλα μέτρα που σχετίζονται με τον έλεγχο σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο».
Η Ελβετία επιδίωξε τα τελευταία χρόνια να αποτινάξει την εικόνα της ως καταφυγίου για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων. Οι ελβετικές τράπεζες ανταλλάσσουν πλέον πληροφορίες σχετικά με κατόχους λογαριασμών με διάφορες χώρες, αλλά όχι με ορισμένες από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός πελατών στα δεδομένα Suisse Secrets προέρχονται από τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο, την Ουκρανία και το Τατζικιστάν.
H Credit Suisse έχει εμπλακεί την τελευταία εικοσαετία σε δεκάδες σκάνδαλα και πλήρωσε πρόστιμα άνω των 10 δισ. δολαρίων, ενώ αυτό το μήνα έγινε η πρώτη μεγάλη ελβετική τράπεζα που θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για το κατά πόσον βοήθησε στο ξέπλυμα χρήματος ένα βουλγαρικό καρτέλ ναρκωτικών, κάτι που η ίδια αρνείται.