Στα χέρια των Θεσμών οι φοροελαφρύνσεις -Πιο «χαλαρή» η Κομισιόν, σκληρή η στάση του ΔΝΤ - iefimerida.gr

Στα χέρια των Θεσμών οι φοροελαφρύνσεις -Πιο «χαλαρή» η Κομισιόν, σκληρή η στάση του ΔΝΤ

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιοδοξία συνεχίζει να βγάζει η ελληνική πλευρά μετά το πρώτο τετ-α-τετ του Χρήστο Σταϊκούρα με τον Ντέκλαντ Κοστέλο στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist για τις φοροελαφρύνσεις.

Ωστόσο μόλις τώρα ξεκίνησε η αποστολή στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών προς τους Θεσμούς για το κόστος του φορολογικού νομοσχεδίου και το πώς ακριβώς αυτό το κόστος θα απορροφηθεί από άλλους κωδικούς του Προϋπολογισμού ή τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πάμε καλά, γιατί το πάμε βήμα- βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι στην ομιλία του ο επικεφαλής του ESM ανέφερε δύο- τρεις φορές τον όρο «μειώσεις φόρων» (tax cuts), γεγονός που θα πρέπει να θεωρείται ενθαρρυντικό. Όσον αφορά στο αντίβαρο αυτών των μειώσεων φόρων που πρότεινε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλαδή τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς αυτή η διεύρυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί π.χ. με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε, μάλιστα, ότι στις συζητήσεις που είχε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών, ουδέποτε ανέφερε το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου.

Η αποστολή στοιχείων για το φορολογικό μόλις ξεκίνησε, πάντως και θα συνεχιστεί αυτό το διήμερο, όσο παραμένουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, χωρίς να αποκλειστούν νέες συναντήσεις.

Όσον αφορά στο στόχο του Προϋπολογισμού για το 2020, αυτός θα είναι 3,5%, ανεξαρτήτως του τι θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση. Για το μείζον θέμα των δημοσιονομικών στόχων, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Χ. Φάιλμπριφ έδωσε… χρησμό. Από τη μία, σημείωσε ότι δεν βλέπει χώρο για να αλλάξουν, αλλά από τη άλλη παρατήρησε ότι δεν είναι για πάντα. Επιπλέον, ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και μετά να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για τα πλεονάσματα, που τέθηκαν ψηλά για να κρατηθεί η Ελλάδα βιώσιμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο «χαλαρή» η Κομισιόν

Ανοικτά τα αυτιά, φάνηκε να κρατάει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέναντι στο φορολογικό σχεδιασμό, αν και είναι προφανές ότι η τελική ετυμηγορία θα δοθεί μόλις ολοκληρωθεί η κοστολόγηση από την ελληνική πλευρά.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτά που ακούσαμε ως τώρα», παρατήρησε ο Ν. Κοστέλο παρατηρώντας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται μειώσεις φόρων για να τονωθεί η ανάπτυξη, ενισχύοντας έτσι την εικόνα ότι η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι αρνητική. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Κουαρτέτο έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει είναι να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα, να τις ωθήσει στο επόμενο επίπεδο. Ο ίδιος φάνηκε, μάλιστα, να κρατά αποστάσεις από τις θέσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ για την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, παρατηρώντας ότι έχουν γίνει πολλά κι ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια και στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών.

Τόσο ο Ν. Κοστέλο όσο και ο εκπρόσωπος του ESM, Ν. Τζιαμαρόλι, αναφέρθηκαν στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς να κλείνουν την πόρτα. Σημείωσαν, όμως, ότι είναι δύσκολο πολιτικά θέμα, που θα πάρει χρόνο κι ως εκ τούτου θα πρέπει στην παρούσα φάση να συζητηθεί τι μπορεί να γίνει εντός αυτών των στόχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Κοστέλο αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην υποεκτέλεση του ΠΔΕ- ως μέσο επίτευξης υπερπλεονασμάτων- τονίζοντας ότι ποτέ η Κομισιόν δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.

Σκληρή η στάση του ΔΝΤ

Όσον αφορά στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, μετέφερε τις γνωστές σκληρές θέσεις του Ταμείου. Σημείωσε ότι είναι πολύ αδύναμη η ανάκαμψη, μεγάλη η ανεργία και τα ποσοστά φτώχειας, οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν δυσανάλογα ακριβά κι ότι θα απαιτηθεί μια 10ετία για να επιστρέψουν τα εισοδήματα στα προ κρίσης επίπεδα. Τι συνέστησε; Διεύρυνση της φορολογικής, δηλαδή μείωση του αφορολογήτου, για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των φόρων και η ενίσχυση των πιο αδύναμων, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ