Ένα από τα… βαρίδια του παρελθόντος με το περιβόητο swap της Goldman Sachs, φαίνεται ότι λύνει όχι μόνο το χέρια της Εθνικής Τράπεζας αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου, που βρίσκεται με ένα 30ετές ομόλογο στον «αέρα» και μάλιστα με επιτόκιο 2,53%!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Μάιο του 2019, η Εθνική πήρε από την Ελληνική Δημοκρατία κρατικά ομόλογα, αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos)- η αποκαλούμενη “ουρά” του swap Goldman Sachs από αρμόδιες πηγές- με μέση σταθμική διάρκεια 6 έτη και μέσο κουπόνι 3,5%. Στα 3 αυτά ομόλογα μπήκε ρήτρα μη πώλησης (hold to maturity) και η Τράπεζα ουσιαστικά ανέλαβε τη δέσμευση να τα εμφανίζει στο 100% της αξίας τους, δηλαδή 3,3 δισ ευρώ.
Ωστόσο, οι ραγδαίες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του Χρέους, μετέτρεψαν αυτό το φαινομενικό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στελέχη της Τράπεζας προσέγγισαν τον ΟΔΔΗΧ και συζήτησαν το ενδεχόμενο χρήσης αυτών των 3 ομολόγων, μέσω δημιουργίας SPV, προκειμένου να συμμετάσχει στον “Ηρακλή” χωρίς να γράψει ζημιά. Η αντιπρόταση ήταν καταλυτική: “γιατί να μην ανταλλάξουμε αυτά τα 3 ομόλογα με ένα 30ετές;”
Μετά από 4 μήνες πυρετώδους προετοιμασίας, το swap πήρε σάρκα και οστά. Χρησιμοποιώντας ως βάση υπολογισμού το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο, καθώς δεν υπάρχει ελληνικό πέραν του 2040, ο ΟΔΔΗΧ “έστησε” ένα 30ετές ομόλογο, με λογιστικό κουπόνι 3,25%, αλλά με πραγματική απόδοση 2,53%. Μόνο η Εθνική βρέθηκε με “χρυσό” 500 εκατ. Ευρώ στα χέρια.
Τα πολλαπλά οφέλη
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το οφέλη είναι πολλαπλά:
- Γύρω στη μια ποσοστιαία μονάδα μείωση του Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ως το 2050
- Δανεισμός 3,3 δισ ευρώ με 2,53% αντί 2,7% (κατ’ εκτίμηση)
- Μείωση των Ακαθάριστων Δανειακών Αναγκών στη δεκαετία
- Όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από την κερδοφορία της Εθνικής
- Προφανές είναι και το όφελος στην επικείμενη αναθεώρηση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους, στην οποία παρέπεμψε ο επικεφαλής του ESM, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
…