H απόφαση της The Coca- Cola Company να αναστείλει της δραστηριότητές της στη Ρωσία πλήττει άμεσα την Coca-Cola HBC, συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ-Λεβέντη.
H Coca-Cola HBC που σήμερα είναι μια πολυεθνική αλλά έχει ελληνικές ρίζες, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής της The Coca -Cola Company στον κόσμο με δραστηριότητες σε 28 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ρωσία στην οποία διατηρεί 10 εργοστάσια και απασχολεί 8.000 υπαλλήλους έχοντας τα δικαιώματα εμφιάλωσης και εμπορίας της αμερικανικής πολυεθνικής στην τοπική αγορά.
Σχολιάζοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο την απόφαση της The Coca-Cola Company, η Coca-Cola HBC αναφέρει τα εξής: «Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Τhe Coca- Cola Company να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, σεβόμαστε την απόφαση και εργαζόμαστε σε στενή ευθυγράμμιση για την εφαρμογή της. Θα εξετάσουμε προσεχτικά τα συμφέροντα των υπαλλήλων, των πελατών και των προμηθευτών μας στη Ρωσία. Η σχέση μας με την The Coca-Cola Company παραμένει ισχυρή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία σε όλες τις υπόλοιπες αγορές μας. Η καρδιά μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από την αφάνταστη τραγωδία στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε να παρέχουμε υποστήριξη επιτόπου σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους υπαλλήλους μας, ιδιαίτερα αυτούς που παρείχαν προσωπική υποστήριξη. Προσθέτουμε τη φωνή μας στους πολλούς που θέλουν απεγνωσμένα να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία».
Η εταιρεία δεν διευκρινίζει αν θα συνεχίσει την παρουσία της στη Ρωσία με άλλα σήματα που κατέχει η ίδια (π.χ. χυμούς, ενεργειακά ποτά, εμφαλωμένα νερά κ.α), ή θα πρoχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας της υιοθετώντας την απόφαση της The Coca-Cola Company. Σε ερώτηση του iefimerida αν τίθεται θέμα αποζημίωσης της Coca-Cola HBC καθώς η απόφαση για τη διακοπή της παραγωγής των σημάτων της The Coca-Cola Company ήταν της τελευταίας από τη διοίκηση της Coca-Cola HBC δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Σημειώνεται πως η Coca -Cola HBC το 2021 σημείωσε υψηλές επιδόσεις με έσοδα 7,16 δις ευρώ (+16,9% σε σχέση με το 2020) και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 578,1 εκατ ευρώ (+34% σε σχέση με το 2020).
Η μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά
Η εταιρεία με την έναρξη του πολέμου διέκοψε τη δραστηριότητα του εργοστασίου που διατηρούσε στην Ουκρανία αλλά ήλπιζε πως η αγορά της Ρωσίας δεν θα πληγεί και οι πολίτες θα συνεχίσουν να πίνουν το γνωστό αναψυκτικό. Οι κυρώσεις όμως είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος των πρώτων υλών και να υποτιμηθεί το ρούβλι με αποτέλεσμα η εταιρεία να ενημερώσει τις χρηματιστηριακές αρχές ότι δεν θα προχωρήσει σε προβλέψεις για το 2022, δεδομένου ότι το 20% περίπου του όγκου πωλήσεων και των κερδών προ φόρων και τόκων (EBIT) του 2021 προέρχονται από Ρωσία και Ουκρανία.
Τώρα με την αποχώρηση της The Coca-Cola Company από τη Ρωσία, η επόμενη μέρα για την Coca-Cola HBC δεν θα είναι εύκολη, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη που την υποχρεώνει να «ξεχάσει» την αγορά της Ρωσίας τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν οι εχθροπραξίες και να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα.
Λόγω της μεγάλης έκθεσης στη Ρωσία η μετοχή της Coca-Cola HBC στο ελληνικό χρηματιστήριο τον τελευταίο μήνα έχει χάσει το 38% της αξίας, αν και χθες κινήθηκε ανοδικά.
Η Coca-Cola ΗΒC ήταν μια νομική οντότητα που δημιουργήθηκε το 2012, μέσα στην κρίση, με έδρα την Ελβετία και μέσω δημόσιας πρότασης απέκτησε την ελληνική Coca -Cola 3E. Στόχος ήταν η αλλαγή της έδρας από την Ελλάδα στην Ελβετία ώστε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Η The Coca-Cola Company κατέχει το 23,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Cola HBC αλλά ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι τα μέλη της οικογένειας Δαυίδ- Λεβέντη. Οι μετοχές της Coca-Cola HBC διαπραγματεύονται παράλληλα σε Λονδίνο και Αθήνα.