Chevron: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης» - iefimerida.gr

Chevron: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης»

ΥΠΕΝ: Πράσινο φως στην Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης
ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» στη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκπρόσωπος της Chevron επιβεβαίωσε το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον της εταιρείας για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, τονίζοντας ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι προτεραιότητά της.

Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων προς τον αμερικανικό κολοσσό Chevron σχετικά με το ενδιαφέρον της εταιρείας για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ, η εκπρόσωπος της εταιρείας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Sally Jones, επιβεβαίωσε το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον της Chevron για τρεις περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον ρυθμιστή και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης. Η Chevron διαθέτει μεγάλη και σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί σημαντικό τμήμα του μέλλοντός μας και προτεραιότητά μας», επισήμανε η εκπρόσωπος της εταιρείας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αποδεχθεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τις περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές Νότια της Κρήτης Ι και Νότια της Κρήτης ΙΙ, εντός των περιοχών που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα ακολουθήσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αποδοχής του αιτήματος, προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών, επιλογής του τύπου της σύμβασης και έγκρισης του κειμένου της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το ενδιαφέρον της Chevron

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε σχετική δήλωσή του υπογράμμισε ότι «το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».

Tο ενδιαφέρον της Chevron εστιάζεται σε τρεις περιοχές

Με τη σημερινή εξέλιξη, το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται σε συνολικά τρεις περιοχές: μία στα νότια της Πελοποννήσου, που είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο του 2025, και δύο στα νότια της Κρήτης, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να αναλάβει τη διαχείριση των ερευνών σε ένα σύνολο περίπου 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το γεγονός αυτό θα φέρει τη Chevron στην πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, με την ExxonMobil να την ακολουθεί με 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την Helleniq Energy με 8.564 τετρ. χλμ., και την Energean με 2.414 τετρ. χλμ. Συνυπολογίζοντας την Περιοχή Α2, προστίθενται συνολικά 47.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προς εξερεύνηση. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνολικό διπλασιασμό των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, κάτι που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την αποδοχή του συνολικού ενδιαφέροντος της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, η Ελλάδα επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι (α) μπορεί να διαθέτει σημαντικούς φυσικούς ενεργειακούς πόρους κρίσιμους για τη χώρα, την ευρύτερη γειτονιά της και την Ευρώπη, και ότι (β) η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που χαίρει τις εμπιστοσύνης ορισμένων από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο.

Η παρουσία και ανταγωνιστική τοποθέτηση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών στον κόσμο (ExxonMobil & Chevron) φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο προσκήνιο των δυνητικών νέων αγορών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων, όπως (α) την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των ερευνητικών προγραμμάτων, (β) τη διατήρηση των εντατικών ρυθμών εξερεύνησης των προηγούμενων πρόσφατων ετών, (γ) τον εμπλουτισμό των γεωλογικών μοντέλων και σεναρίων εξέλιξης της περιοχής με προοπτική να αυξηθούν οι δυνητικοί στόχοι ενδιαφέροντος, (δ) την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού και, συνεπώς, τη σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων να εντοπιστούν τα τυχόν αποθέματα υδρογονανθράκων, (ε) την προσέλκυση νέων επενδυτών ή/και την πραγματοποίηση νέων εμπορικών συμφωνιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι η ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται διαρκώς, όπως αποδεικνύεται από την πλέον πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου της ExxonMobil στην Αίγυπτο, αλλά και την έναρξη ερευνητικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 5 της Κύπρου.

Ποια είναι η Chevron

Η αμερικανικών συμφερόντων Chevron αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως με Market Capitalization της τάξης των 300 δισ. ευρώ.

Με δραστηριότητες σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως, (Αίγυπτο, Ανγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Κύπρο κ.ά.) και με σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον κόλπο του Μεξικού και τη Βραζιλία, η εταιρεία έχει αναδείξει την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση ενδιαφέροντος επισφραγίζει το ενδιαφέρον της εταιρείας να ανακαλύψει περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, και αναδεικνύει την πολύ σημαντική δυνητική σημασία της Ελλάδας σε αυτό το εγχείρημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ