«Ανοιχτή πληγή» χαρακτήρισε τις υψηλές συντάξεις μέχρι και 24.000 ευρώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μία ημέρα μετά την ψήφιση της τροπολογίας που ορίζει ως ανώτατο όριο πλέον τα 4.608 ευρώ.
Ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε στον σταθμό Open ότι οι «χρυσές» συντάξεις δίνονταν επί τρία χρόνια με τον νόμο Κατρούγκαλου, και αν δεν κατετίθετο έστω και την τελευταία στιγμή η τροπολογία θα συνεχίζονταν όλο το καλοκαίρι.
Πώς θα επιστραφούν τα χρήματα
Σχετικά με το αν η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ και αν θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα οι συνταξιούχοι, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα υπάρξει μείωση της καταβολής των επόμενων συντάξεων σε ποσοστό 20%, μέχρι να ισοσταθμιστούν οι επιπλέον διαφορές.
Για τη δεύτερη τροπολογία, που αφορά τα εργασιακά και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του «βάσιμου λόγου» για την απόλυση ενός εργαζόμενου, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι προκαλούσε σύγχυση σε εργοδότες και εργαζόμενους και εμπόδιζε τις προσλήψεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι η ΝΔ είχε χρέος να ανατρέψει το ταχύτερο δυνατό μέτρα που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν ηττηθεί στις εκλογές, ώστε να «σαμποτάρει την ελληνική οικονομία».
Προσέθεσε πως εάν η κυβέρνηση επέτρεπε να κλείσει η Βουλή δίχως να περάσουν οι δύο εκπρόθεσμες τροπολογίες, η νομοθετική διαδικασία θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, άρα οι προβληματικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμεναν σε ισχύ επί δύο ακόμα μήνες.
Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να παραμείνει για ώρες στη Βουλή ώστε να συζητηθούν ενδελεχώς οι τροπολογίες, όμως η αντιπολίτευση επέλεξε να αποχωρήσει.
Ποιοι χάνουν από τη ρύθμιση Βρούτση
Οι «χαμένοι» που δεν θα δουν ποτέ την υψηλή σύνταξη που προσδοκούσαν είναι κυρίως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημοσιογράφοι.
Το ανώτατο όριο αφορά και κάθε είδους προσαυξήσεις στις συντάξεις. Δηλαδή αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλει διπλές εισφορές.
Ωστόσο από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετραπαραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, λόγων των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων.
Ποιοι θα επιστρέψουν τα χρήματα;
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περίπου 224 άτομα που έχουν ήδη λάβει συντάξεις έως 7.000 ευρώ. Στον αέρα μένουν όμως και ορισμένοι παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν πέρυσι γενναίες αυξήσεις, καθώς από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους προέκυψε αρνητική προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αυξήσεις θα δοθούν σε 5 δόσεις, δηλαδή σε βάθος 5 ετών. Πέρυσι πήραν την πρώτη δόση. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα δουν το νέο πλαφόν να μην επιτρέπει πλέον την καταβολή νέων δόσεων.