Πυκνώνουν οι έλεγχοι από τα Ελεγκτικά Κέντρα- 300 εκ ευρώ οι βεβαιώσεις φόρων από τους ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και «βαριά» πορτοφόλια
Η μάχη για τη φοροδιαφυγή της καθημερινότητας δεν είναι η μόνη που έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το «κυνήγι» των πραγματικά «μεγάλων» παραμένει προτεραιότητα και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει «ψωμί».
Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι η γραμματεία της Αρχής για το Ξέπλυμα έχει πάρει “φωτιά”. Με τη συμπλήρωση του α’ εξαμήνου, οι εφορίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων είχαν υποβάλει 629 μηνυτήριες αναφορές για ακραία φοροδιαφυγή συνολικού ύψους άνω των 550 εκ ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Αρχή δέχθηκε κι άλλες 423 αναφορές για μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, με συνολικά χρέη 629 εκ ευρώ. Αν μην τι άλλο θα είχε ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της διασταύρωσης αυτών των δύο λιστών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσοι μεγαλοφοροφυγάδες είναι και μεγαλοοφειλέτες.
Πυκνώνουν οι έλεγχοι από τα Ελεγκτικά Κέντρα
Ανατρέχοντας στα στοιχεία των ελεγκτικών υπηρεσιών, εύκολα διαπιστώνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού ότι τα Ελεγκτικά Κέντρα πετάνε... “φωτιές”. Μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο έχουν εκδώσει 7.178 νέες εντολές ελέγχων, ενώ έχουν “κλείσει” 4.036 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 3.065 είναι “φρέσκες” κάτι που σημαίνει ότι και το ποσοστό εισπραξιμότητας επί των βεβαιωμένων φόρων θα πρέπει να είναι υψηλό. Επί του παρόντος, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ανέρχονται σε 210 εκ ευρώ, με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται σε 17 εκ ευρώ. Σημειωτέον ότι τα Ελεγκτικά Κέντρα έχουν αποστείλει 188 μηνυτήριες αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα.
«Φωτιά» έχουν πάρει οι υπολογιστές και στο ΚΕΦΟΜΕΠ, δηλαδή την ελεγκτική μονάδα που περνάει από “κόσκινο” τα αποκαλούμενα “βαριά” πορτοφόλια. Μέσα σε ένα εξάμηνο έχουν εκδοθεί 786 εντολές ελέγχου για φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο, με τις βεβαιώσεις φόρων να αγγίζουν τα 100 εκ ευρώ, ενώ “τρέχουν” και 30 έλεγχοι που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία “εχόντων και κατεχόντων”.
Πάνω από 192 εκ ευρώ πρόσθετους φόρους και πρόστιμα έχει βεβαιώσει και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, έχοντας εκδώσει 515 νέες εντολές ελέγχου από την αρχή της χρονιάς, ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί περί τα 32 εκατ ευρώ.
Στοχευμένες έρευνες από τους «Ράμπο» των ΥΕΔΔΕ
Όσο για τους «Ράμπο» των ΥΕΔΔΕ, συνεχίζουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά: ειδικές- στοχευμένες έρευνες σε κλάδους και επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Από την αρχή της χρονιάς έχουν εκδοθεί 106 εντολές ελέγχου για απάτες ΦΠΑ κι άλλες 664 για στοχευμένες έρευνες. Από αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 336 και είναι εντυπωσιακό ότι έχουν εντοπιστεί διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο που αγγίζουν τα 170 εκ ευρώ.
Οι στόχοι της ΑΑΔΕ
Στους μήνες που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς η επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι να πιάσει ή και να ξεπεράσει τους στόχους που έχει βάλει και συγκεκριμένα:
- Συνολική βεβαίωση από διενεργηθέντες ελέγχους και διασταυρώσεις τουλάχιστον 1,8 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων 800 εκατ. Ευρώ με ασφαλή εισπραξιμότητα
- Εισπραξιμότητα 40% από ΚΕΜΕΕΠ και ΚΕΦΟΜΕΠ
- Έκδοση τουλάχιστον 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων
- Εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% των μερικών επιτόπιων ελέγχων (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, από τις ΥΕΔΔΕ
- Απενεργοποίηση τουλάχιστον 115 ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων (φυσικών προσώπων, εταιριών)
- Εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 70% των υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής από τις ΥΕΔΔΕ
- Εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης από τις έρευνες φοροδιαφυγής των ΥΕΔΔΕ (πλην των ερευνών απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ), άνω των 270 εκατ. ευρώ και διαφυγόντων εσόδων και προστίμων άνω των 130 εκατ. ευρώ.