Πάνω από 100.000 φορολογούμενοι έχουν οφειλές «μαμούθ» στην εφορία και τον ΕΦΚΑ - iefimerida.gr

Πάνω από 100.000 φορολογούμενοι έχουν οφειλές «μαμούθ» στην εφορία και τον ΕΦΚΑ

ΙΖ ΔΟΥ Αθηνών
Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Ένα βήμα πριν πατήσουν το… κουμπί, είναι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, που παρακολουθούν από κοινού τους μεγαλοοφειλέτες.

Σύμφωνα με νέα οδηγία, πριν από τη δημοσιοποίηση της «μαύρης» λίστας, από 3 έως 6 Ιουνίου 2022, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα με μη εξαιρούμενες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, θα λάβουν από την ΑΑΔΕ στην γραμματοθυρίδα τους στο TAXISNET καθώς και στην πιστοποιημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας, ένα… ραβασάκι. Τι θα λέει το μήνυμα; Θα τους προσκαλεί εντός 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αφού στις 30 Ιουνίου θα κρεμαστούν στα… μανταλάκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε νεότερη επικαιροποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών κατά τα έτη 2020 και 2021, συνεπώς αναμένονται νέες παρουσίες, αφού κάθε μήνα αυξάνονται οι «στρατιές» όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση, που έκανε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 3,3 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 336 πρόσωπα.

οφειλέτες

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 2,7 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιανουαρίου του 2022 τα 66 δις ευρώ.

Αντιθέτως, όσον αφορά στις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, αύξηση σημειώνεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής με τη μεγαλύτερη (κατά 1 δις ευρώ) να εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 44,7% των οφειλών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι οφειλέτες θα αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους;

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα

Το… pressing στους οφειλέτες- μικρούς και μεγάλους- είναι η μια πτυχή της στρατηγικής που θα εφαρμόσει φέτος η ΑΑΔΕ. Τα δύσκολα για όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία και τον ΕΦΚΑ, θα αρχίσουν με την ενεργοποίηση της β’ φάσης, η οποία προβλέπει:

-Προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της εφαρμογής κεντροποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου

-Έλεγχο και επαναξιολόγηση υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών (τελευταίας 5ετίας)

-Αξιοποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών (Eispraxis)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ