Brexit: Αυτό θα είναι το κόστος για Βρετανία και ΕΕ αν δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία - iefimerida.gr

Brexit: Αυτό θα είναι το κόστος για Βρετανία και ΕΕ αν δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία

Οι σημαίες της ΕΕ και της Βρετανίας
Οι σημαίες της ΕΕ και της Βρετανίας / Φωτογραφία: ΑΡ Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ για την εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις τους στη μετά-Brexit εποχή έχουν κολλήσει γι’ άλλη μια φορά.

Μετά από ένα έντονο Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να σκαλώνουν στα τρία γνωστά θέματα: την πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, τη διασφάλιση εγγυήσεων για την καθιέρωση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και το καθεστώς επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της μετά-Brexit εμπορικής συμφωνίας. Κι οι ελπίδες για την απεμπλοκή τους στηρίζονται πλέον στη συνάντηση της ύστατης ευκαιρίας που θα έχει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να αποχωρήσει στις 31 Δεκεμβρίου από την κοινή αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση. Τι θα σημάνει όμως για τη Βρετανία και την ΕΕ αν οι δύο πλευρές αποτύχουν τελικά να τα βρουν;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος στην ειδική μεταχείριση για τη Βρετανία – Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτικών προϊόντων

Ως μέλος της ΕΕ η Βρετανία μετέχει σε μια ενιαία αγορά άνω των 450 εκατ. Ευρωπαίων καταναλωτών κι η Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού σ’ αυτήν κατευθύνθηκε πέρυσι το 43% των βρετανικών εξαγωγών. Αν δεν τα βρει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, τότε όπως εξηγεί η DW, οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών θα διέπονται από την 1η Ιανουαρίου από τους κανόνες, που θέσπισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου το 1995. Η Βρετανία θα αρχίσει να καταβάλλει δασμούς για τις εισαγωγές από την ΕΕ και αντιστρόφως.

Οι αυξήσεις στους δασμούς των τροφίμων μπορεί να επιβαρύνουν αρκετά την τσέπη των καταναλωτών στη Βρετανία, όπου τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπα με πρόσθετα κόστη της τάξης των 3,1 δισ. λιρών ετησίως σύμφωνα με το British Retail Consortium. Υφάσματα, κρέατα και ζωικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά περιλαμβάνονται στη λίστα των εισαγόμενων προϊόντων, οι τιμές των οποίων αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο – τουλάχιστον κατά 20%. Αλλά και στα οχήματα που κατασκευάζουν και εξάγουν βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην ΕΕ αναμένεται να επιβληθούν δασμοί της τάξης του 10% (έως και 5,7 δισ. ευρώ ετησίως- ενώ στα γαλακτοκτοκομικά προϊόντα φόροι της τάξης του 35%.

Ο τομέας των υπηρεσιών στη Βρετανία, που αντιστοιχεί στο 80% του ΑΕΠ της χώρας, θα χάσει το δικαίωμα εξυπηρέτησης πελατών στην ΕΕ και για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην αγορά αυτή βρετανικές εταιρείες ίσως αναγκαστούν να ανοίξουν γραφεία στην Ευρώπη, όπως ήδη έχουν κάνει ορισμένες. Πέραν τούτου η Βρετανία θα αποκοπεί και από την αγορά ενέργειας στην ΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Allianz οι τιμές εισαγόμενης ενέργειας στη Βρετανία μπορεί να αυξηθούν συνολικά κατά 15% λόγω των υψηλότερων δασμών, της αναμενόμενης υποτίμησης της αξίας της λίρας – που ήδη κλυδωνίζεται στην προοπτική ενός “no deal”- καθώς και γραφειοκρατικών εμποδίων. Αναλυτές προβλέπουν μια υποχώρηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 5% και μια μείωση κατά 15% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπτώσεις και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Αλλά και για την ΕΕ ένα “no deal” θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, αφού το κόστος της απώλειας πρόσβασης σε μια αγορά 65 εκατ. Βρετανών καταναλωτών μπορεί να στοιχίσει στην Ένωση έως και 33 δισ. ευρώ σε ετήσιες εξαγωγές. Το μεγαλύτερο πλήγμα (8,2 δισ. ευρώ) αναμένεται να δεχθούν η Γερμανία, η Ολλανδία (4,8 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (3,6 δισ. ευρώ) καθώς οι εξαγωγές τους προς τη Βρετανία ξεπερνούν το 10% των συνολικών τους εξαγωγών.

Ανοικτό παραμένει στο μεταξύ το ερώτημα κατά πόσον Ευρωπαίοι αλιείς θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε βρετανικά ύδατα, καθώς σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία οικογενειακές επιχειρήσεις ψαράδων σε παράκτιες περιοχές της Ευρώπης που γειτονεύουν με το Ηνωμένεο Βασίλειο απειλούνται με λουκέτο. Ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχθούν και οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, με μεγάλο όγκο εξαγωγών προς τη Βρετανία κι οι πιέσεις θα ενταθούν προς τις Βρυξέλλες και τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τέτοιες δυσάρεστες παρενέργειες από ένα σκληρό Brexit με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους πληγέντες, που θα απαιτούν ομόφωνη στήριξη και από τους 27 – εγχείρημα διόλου εύκολο όπως απέδειξαν και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ