Ύμνους για την Ελλάδα επεφύλαξε το πρακτορείο Bloomberg στην έκδοση Businessweek, γράφοντας ότι την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται για μια εισροή ρεκόρ τουριστών που αναζητούν τον ήλιο, υποδέχεται ξένους επενδυτές με βαθιές τσέπες που την εγκατέλειψαν μετά τη χρεοκοπία πριν από μια δεκαετία.
Όπως σημειώνει, «οι ροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος, εκτοξεύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τριάδα των καλύτερων επιδόσεων στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%. Η Ελλάδα έχει επίσης τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει μειωθεί περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023».
«Τώρα οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, είναι κάτω από 4%. Πρόκειται για νούμερο μικρότερο από την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα και μόνο περίπου 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το υπερ-ασφαλές γερμανικό χρέος», προσθέτει.
Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, το Bloomberg επισημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να την αποκτήσει ξανά, ενώ παραθέτει δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρακτορείο, όπου τονίζει ότι «υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα».
Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4%
Από την πλευρά της, η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη κατά 2,4% της ελληνικής οικονομίας φέτος, με οδηγό τον τουρισμό.
«Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών» λέει ο Μάρσαλ Στόκερ, συν-επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Investment Management, ο οποίος έχει αυξήσει τις συμμετοχές του στην ελληνική αγορά από τα μέσα του 2019. «Πρόκειται για τη χώρα που παραλίγο να ρίξει την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει αναρριχηθεί εντελώς από το βαθύ οικονομικό κενό στο οποίο βυθίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, μόλις η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο βήμα είναι οι ελληνικές μετοχές να επανέλθουν στους δείκτες αναφοράς των ανεπτυγμένων αγορών.
Ο Μάλκομ Ντόρσον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Global X Management, υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τα κεφάλαια βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εισροές ξένων επενδύσεων μοιάζουν με αλυσιδωτή αντίδραση που δημιουργεί ένα «σχέδιο για την ελληνική εξαίρεση για τα επόμενα χρόνια», ενώ εκτιμά ότι οι επενδυτές δεν αναγνωρίζουν ακόμη τη μετατόπιση.
Σε ένα πρόσφατο ταξίδι που διοργάνωσε, ο Ντόρσον συνοδεύτηκε από έναν μόνο διαχειριστή κεφαλαίων, όπως λέει. Σε παρόμοια ταξίδια σε άλλες αναδυόμενες αγορές, μπορεί να εμφανιστούν 10 ή περισσότεροι διαχειριστές.
«Είναι μια πραγματικά καλή ιστορία, το μόνο ζήτημα που έχουμε είναι η ρευστότητα» λέει ο Κασπάρ Χενς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management, μιλώντας για την αγορά ομολόγων.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι η Ελλάδα αποβάλλει την εικόνα μιας αγοράς που κυριαρχείται από hedge funds και τολμηρούς μικρούς παίκτες.
«Όλο και περισσότεροι επενδυτές που δεν είχαν συμμετοχές στην Ελλάδα ρωτούν τώρα γι' αυτήν», λέει ο Γεώργιος Λεοντάρης, επικεφαλής επενδύσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην HSBC Private Bank Suisse.
«Τα ζητήματα ρευστότητας θα μείνουν πίσω, καθώς περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», σημειώνει ο κ. Λεοντάρης.