Bloomberg: Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια - iefimerida.gr

Bloomberg: Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

ρούβλι, ENI
© AP Photo/Luca Bruno
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank JSC.

Τα παραπάνω αναφέρει το Bloomberg τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί το τελευταίο σημάδι ότι το ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης ενάντια στη Μόσχα διασπάται.

Η κίνηση της Eni, η οποία θα της επέτρεπε ενδεχομένως να συμμορφωθεί με την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το φυσικό αέριο πρέπει πλέον να αγοράζεται σε τοπικό νόμισμα, είναι ένα προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τις εταιρείες την Τετάρτη να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες αναζητούν λύσεις και οι οδηγίες του μπλοκ που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να τις ενθαρρύνει να το κάνουν.

Η Eni προετοιμάζεται καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά σαφείς οδηγίες από τις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με το τι επιτρέπεται να κάνει, ανέφεραν πηγές. Η γερμανική Uniper SE, ένας τεράστιος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ώρες αφότου η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω μη προσχώρησης στους νέους όρους, το Bloomberg ανέφερε ότι τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια και 10 έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank. Η Φον ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη στην απάντησή της. «Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις», είπε. «Αυτό θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων, άρα υψηλός κίνδυνος για τις εταιρείες», τόνισε.

Όμως, καθώς οι προθεσμίες πληρωμών λήγουν, το Bloomberg σημειώνει ότι οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τις ρωσικές απαιτήσεις -- ενισχύοντας τη Μόσχα στον πόλεμό της στην Ουκρανία -- ή θα διακινδυνεύσουν την προοπτική διανομής φυσικού αερίου στο εσωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από κλειστές πόρτες την Τετάρτη, πολλά κράτη της ΕΕ πίεζαν για σαφέστερη καθοδήγηση από το μπλοκ, λέγοντας ότι η τρέχουσα συμβουλή είναι πολύ διφορούμενη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Ορισμένες χώρες θέλουν η Επιτροπή να διευκρινίσει ότι οι αγοραστές δεν έχουν λύσεις για να συναινέσουν στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου. Η Πολωνία είπε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος ήταν ένα εργαλείο για τη Ρωσία για να σπάσει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Η Πολωνία αρνήθηκε να αποδεχθεί τους νέους όρους και η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου την Τετάρτη ως απάντηση. Από πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μπλοκ έχει διαιρεθεί μεταξύ χωρών όπως η Πολωνία που ακολουθούν μια πιο επιθετική γραμμή κατά της Ρωσίας και εκείνων που θέλουν να προστατεύσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό. Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι έμποροι επανεκτίμησαν τον κίνδυνο εξάπλωσης της διακοπής στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει πει ότι η πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις -- και θα ενισχύσει τη Ρωσία. Ωστόσο, οδηγίες σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα σημείωναν ότι το ρωσικό διάταγμα δεν απέκλειε τις εξαιρέσεις. Ανέφερε στις εταιρείες να ζητήσουν επιβεβαίωση από τη Μόσχα ότι η πληρωμή σε ευρώ ήταν ακόμα δυνατή και τις συμβούλεψε να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ. Καθιστά επίσης σαφές ότι μπορούν να συνεργαστούν με την Gazprombank. Η Eni επιδιώκει επίσης περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές και θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις. Η ιταλική εταιρεία δεν έχει χρησιμοποιήσει τον νέο μηχανισμό και μέχρι στιγμής έχει πληρώσει μόνο σε ευρώ, ανέφεραν άνθρωποι που έχουν γνώση του θέματος. Ο επόμενος γύρος πληρωμών δεν οφείλεται μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, και ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι αναζητά λύσεις για να αντικαταστήσει αυτό το ποσοστό και έχει εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με προμηθευτές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται τέλος ότι εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ