Η Ελλάδα κέρδισε προς το παρόν τη μάχη με τον κορωνοϊό κι ελπίζει με την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας να προσελκύσει τουρίστες την ώρα που ενισχύεται το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για τη χώρα, σημειώνει το Bloomberg.
Σ’ ένα ακόμη εγκωμιαστικό δημοσίευμα διεθνούς ΜΜΕ για τη χώρα μας το άρθρο γνώμης του πρακτορείου σημειώνει ότι χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη συμμόρφωση του πληθυσμού στα περιοριστικά μέτρα η Ελλάδα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής μόλις 17 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων από την Covid-19 (578 στην Ισπανία και 560 στην Ιταλία). Ωστόσο, η πανδημία λάβωσε βαριά και την ελληνική οικονομία που αναμένεται να καταγράψει φέτος ύφεση γύρω στο 9,7% σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν (9,5% ύφεση στην Ιταλία και 9,4%) στην Ισπανία. Κι αυτό λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό.
«Η κυβέρνηση ελπίζει η επιτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας να τη βοηθήσει να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού. Αλλά η επιτυχία της θερινής τουριστικής σεζόν εξαρτάται κι από εξελίξεις αλλού. Η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 σε αρκετές βαλκανικές χώρες ανάγκασε την Αθήνα να αναβάλει το άνοιγμα των βόρειων συνόρων της για όλα τα κράτη, πλην της Βουλγαρίας, μέχρι τα τέλη του μήνα», αναφέρει το Bloomberg.
Βελτιώνεται η φήμη της Ελλάδας
Yπογραμμίζει, πάντως, ότι με τη νίκη έως τώρα επί του κορωνοϊού η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να ξανανοίξει την εγχώρια οικονομία νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και το βάρος στα κρατικά ταμεία από τα επιδόματα ειδικού σκοπού και τα λοιπά δαπανηρά μέτρα στήριξης. «Εξάλλου, η φήμη της χώρας βελτιώνεται. Ένας λόγος που δεν γίνονταν επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν η σκέψη ότι θα διαχειριζόταν χειρότερα από άλλες χώρες μια κρίση. Κι έτσι ορισμένες ξένες εταιρείες εμφανίζονταν συγκρατημένες στο να ρίξουν χρήμα στη χώρα. Ο σκεπτικισμός αυτός αρχίζει να εξαφανίζεται.
To χρηματιστήριο Αθηνών αναδείχθηκε πέρυσι η καλύτερη αγορά παγκοσμίως αναφορικά με τις επιδόσεις του – ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο της χώρας έχει πέσει τώρα κάτω από εκείνο της Ιταλίας, εν μέρει χάρη στην απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρέη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Αλλά, όπως λέει, η Ελλάδα έχει ακόμη σοβαρές ευπάθειες, αφού η σχέση κρατικού χρέους-ΑΕΠ είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με τη φετινή ύφεση και την αύξηση του δανεισμού. Το χρηματοοικονομικό σύστημα ανέρρωνε σιγά σιγά χάρη στο σχέδιο «Ηρακλής», αλλά μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχούσαν στο 40,6% του συνόλου και η πανδημία αναμένεται να προκαλέσει νέες χρεοκοπίες επιχειρήσεων. Ωστόσο, καταλήγει το άρθρο του Bloomberg, «η Ελλάδα γνωρίζει ότι αυτή τη φορά δεν είναι μόνη της. Τα χρέη θα αυξηθούν σ’ ολόκληρη την ευρωζώνη, όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Γι’ αυτό και η Ευρώπη άρχισε να καταστρώνει πιο δημιουργικές λύσεις, που περιλαμβάνουν το PΕPP της ΕΚΤ και το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ των 750 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα.
Πάνω
από όλα, η αίσθηση της Ελλάδας ότι ήταν
στον πάτο της ευρωζώνης έχει σχεδόν
εξαφανιστεί. Στον αβέβαιο κόσμο μπροστά
μας, θα είναι πολύ δυσκολότερο να
ξεχωρίσει κάποιος την Αθήνα»…