Στον κατήφορο η αγορά των κρυπτονομισμάτων, σε ελεύθερη πτώση το bitcoin -Τι συμβαίνει - iefimerida.gr

Στον κατήφορο η αγορά των κρυπτονομισμάτων, σε ελεύθερη πτώση το bitcoin -Τι συμβαίνει

Κρυπτονομίσματα
Κρυπτονομίσματα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σημαντικές απώλειες βαδίζει το 2022 η αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς το bitcoin, το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα, φτάνει σχεδόν τα 18.000 δολάρια, 50% χαμηλότερα σε σχέση με 6 μήνες πριν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς, οι οποίοι μιλούν για μια οικονομική φούσκα που μπορεί να σκάσει με απρόβλεπτες διαστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την αρχή του 2022, η αγορά των κρυπτονομισμάτων μετράει σταθερά απώλειες, απώλειες που επιδεινώνονται γιατί, πολύ απλά, μια αγορά μεγάλου ρίσκου, όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων, δεν ευνοεί στις σημερινές συνθήκες τις επενδύσεις.

Ειδικά μιλώντας για τα κρυπτονομίσματα, συνθήκες σημαντικής οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, όπως οι σημερινές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ευρύτερης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ανατιμήσεις, οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πολύ λιγότερα απ’ όσα έχει ανάγκη η κρυπτο-αγορά.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακό χρήμα το οποίο υπάρχει σε ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα. Με τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών συστημάτων πραγματοποιείται η διαδικασία της ψηφιακής εξόρυξης, μια διαδικασία που δημιουργεί τα κρυπτονομίσματα.

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε έχει έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή μπορεί να μπει στη διαδικασία της «εξόρυξης», η οποία βέβαια πλέον μετριέται σε τεράστια υπολογιστικά δίκτυα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε κρυπτονόμισμα διαθέτει τη δική του ισοτιμία με τα φυσικά νομίσματα των κρατών. Στα κρυπτονομίσματα κάθε συναλλαγή επαληθεύεται από έναν αλγόριθμο που εξασφαλίζει τη γνησιότητα της συναλλαγής.

Χωρίς την ύπαρξη ενός κεντρικού φορέα ή μιας δημόσιας αρχής, τα κρυπτονομίσματα ζουν και αναπτύσσονται σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, δηλαδή χωρίς εποπτεία από κάποια ρυθμιστική ή ελεγκτική αρχή.

Νέο πεδίο, νέα αγορά, πολλοί κίνδυνοι

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Η πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη χρήση του bitcoin για εμπορική συναλλαγή ήταν το 2010 στις ΗΠΑ. Έκτοτε, η αγορά των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει συνεχώς, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Σήμερα στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες κρυπτονομίσματα και να επιλέξει πού θέλει να επενδύσει. Επειδή πρόκειται για μια πολύ νέα αγορά, υπάρχει πάρα πολύ υψηλή μεταβλητότητα, αδυναμία σύγκρισης και αξιολόγησης και η αξία τους είναι πάρα πολύ ρευστή. Μπορεί να ανέβει απότομα αλλά και να κατέβει το ίδιο απότομα, όπως στις μέρες μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων από τα 960 δισεκατομμύρια δολάρια, μόλις πριν από δύο χρόνια, είχε εκτοξευτεί στα τρία τρισ. δολάρια στο τέλος του 2021. Σήμερα οι εκτιμήσεις μιλούν για 1 τρισ. δολάρια, με πτωτική τάση.

Παράλληλα, παρά τις σημαντικές δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά, από τις μεθόδους επαλήθευσης μέχρι τους μηχανισμούς κρυπτογράφησης και κωδικοποίησης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απάτης, ειδικά στον χαοτικό κόσμο του διαδικτύου.

Αυξημένη ανησυχία υπάρχει όμως περισσότερο σε σχέση με τη διείσδυση στην κρυπτοαγορά για εγκληματικές δραστηριότητες, με τη μορφή παράνομων συναλλαγών, με τη χρήση κρυπτονομισμάτων.

https://www.basecoin.gr/pinakas-isotimion-kryptonomismaton
https://www.basecoin.gr/pinakas-isotimion-kryptonomismaton
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για χρηματοπιστωτικό κλυδωνισμό

Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων εγκυμονούσε κινδύνους για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωπαϊκή αγορά. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει μια αυξανόμενη «διασύνδεση» μεταξύ των «μη υποστηριζόμενων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων» και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν η αξία του Bitcoin ή άλλων νομισμάτων πέφτει κάθετα, θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρό χρηματοπιστωτικό κλυδωνισμό. Όπως αντίστροφα βλέπουμε ότι η αστάθεια στη μη ψηφιακή οικονομία και η διευρυνόμενη ανασφάλεια έχουν χτυπήσει και τα κρυπτονομίσματα.

Η ΕΚΤ είχε ζητήσει επείγουσα ρύθμιση προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα από τα ασταθή κρυπτονομίσματα.

Μάτ Ντέιμον / Φωτογραφία: AP
Μάτ Ντέιμον / Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαφήμιση με τον Ματ Ντέιμον που σήμερα μοιάζει με κακόγουστο αστείο

Η θεαματική πτώση του Bitcoin από τα επίπεδα των 69.000 δολαρίων μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, στα 19.892 σήμερα, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς πρόκειται για το ισχυρότερο νόμισμα στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ συνδυαστικά με την πτώση της αξίας και του ETHER, δεύτερου τη τάξει κρυπτονομίσματoς, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς χρεοκόπησαν και άλλα δύο υπολογίσιμα και σχετικά σταθερά (κατηγορία Stablecoin), το TerraUSD και το Luna.

Όταν λοιπόν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Crypto.com έκλεινε τη διαφήμιση με τον σταρ του κινηματογράφου Ματ Ντέιμον για το SuperBowl, το μεγάλο αθλητικό event του αμερικανικού ποδοσφαίρου, μόλις πριν από τρεις μήνες περίπου, η αξία του Bitcoin βρισκόταν στα 39.000 περίπου δολάρια. Σήμερα, όλοι όσοι, επηρεασμένοι υπό την υποκριτική ικανότητα του Ματ Ντέιμον, έκαναν το βήμα να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, μάλλον είναι αρκετά δυσαρεστημένοι.

Λαγκάρντ και Μπιλ Γκέιτς: «Δεν αξίζουν τίποτα» -«Για κορόιδα»

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα κρυπτονομίσματα εκ φύσεως «δεν αξίζουν τίποτα» και δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ασφάλειας με άλλες επενδύσεις. Η ίδια μάλιστα σημείωσε ότι δεν έχει επενδύσει σε κανένα κρυπτονόμισμα, επειδή θέλει να υπηρετεί αυτά που πρεσβεύει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την ημέρα που θα έχουμε ένα ψηφιακό νόμισμα από την Κεντρική Τράπεζα, το ψηφιακό ευρώ, θα μπορώ να το εγγυηθώ. Επομένως, η Κεντρική Τράπεζα θα είναι από πίσω και αυτό πιστεύω ότι κάνει την τεράστια διαφορά από πολλά άλλα χαρακτηριστικά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, εμφανώς από θέση πολέμιου των κρυπτονομισμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με ακόμη πιο αυστηρό ύφος εμφανίζεται ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι τα κρυπτονομίσματα βασίζονται 100% στη θεωρία του «μεγαλύτερου ηλίθιου» και πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων απλώς «ψάχνει κορόιδα».

Μια χώρα με επίσημο νόμισμα το bitcoin και ο Έλον Μασκ

Δεν στέκονται όμως όλοι στην πλευρά της Λαγκάρντ και του Γκέιτς. Μια μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής και ένας δισεκατομμυριούχος «σκίζουν τα ρούχα τους» για τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ, των 6.500.000 κατοίκων, και τον Έλον Μασκ, έναν σημαντικό οπαδό των κρυπτονομισμάτων.

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Με αυτήν την εξέλιξη οι επιχειρήσεις της χώρας απέκτησαν τη δυνατότητα να δέχονται πληρωμές σε bitcoin μαζί με το αμερικανικό δολάριο, που είναι το επίσημο νόμισμα του Σαλβαδόρ από το 2001 και παραμένει επίσημο νόμισμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έλον Μασκ, ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, έδωσε το «οκ» στα κρυπτονομίσματα όταν ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του, Tesla, θα δέχεται πληρωμές με bitcoin, ενώ ο ίδιος έχει επενδύσει προσωπικά και σε διάφορα κρυπτονομίσματα, εμφανώς από την πλευρά των υποστηρικτών της κρυπτο-αγοράς.

Βέβαια, πρόσφατα, πριν από έναν μήνα, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι θα πάψει η Tesla να δέχεται το bitcoin ως μέσο πληρωμής, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση όχι μόνο το bitcoin αλλά και συνολικά τα κρυπτονομίσματα.

Αν και ψηφιακά, τα κρυπτονομίσματα είναι ρυπογόνα

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το bitcoin συνδέεται με σοβαρή ρυπογόνα δραστηριότητα, μιας και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια πολύ ενεργοβόρα διαδικασία (μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για τα πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα και το δίκτυο ψηφιακής «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων) και γι' αυτό προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια, μη αποκλείοντας τη στήριξή του σε κρυπτονομίσματα με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα -που να στηρίζονται δηλαδή περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι ορυκτά καύσιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin ισούται με αυτή μιας μικρής χώρας.

Η ΕΕ πάντως επεξεργάζεται ήδη νέους κανόνες για να ενισχύσει τις δυνατότητες των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων και να περιορίσει τις απειλές, αναγνωρίζοντας ότι τα κρυπτονομίσματα μάλλον ήρθαν για να μείνουν και όσο γρήγορα πέφτουν τόσο γρήγορα μπορούν να ανέβουν ξανά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ