Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω το απόγευμα, μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.
Γύρω στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε πτώση -6,42% και η τιμή του διαμορφωνόταν στα 64,73 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρούσε στα 59,02 δολάρια το βαρέλι (-6,22%) στη Νέα Υόρκη.
«Μόλις εμφανίστηκε μια πληροφορία (...) σύμφωνα με την οποία η παραγωγή του (σαουδαραβικού) βασιλείου θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα απ' όσο περιμέναμε», εξήγησε ο αναλυτής της Again Capital, Τζον Κίλνταφ.
Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου - Φόβοι για αυξήσεις στην Ελλάδα
Οι τιμές του πετρελαίου ανά βαρέλι έφτασαν στο τέλος της ημέρας, χθες, στα 69,02 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6% μέσα σε 24 ώρες. Η ανησυχία μέσω αυτής της κρίσης, είναι πως αν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, δεν είναι σε θέση να διορθώσουν τις ζημιές άμεσα, τότε η τιμή του βαρελιού μπορεί να φτάσει ως και τα 75 δολάρια.
Με την ραγδαία άνοδο του πετρελαίου, ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Οι εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς, θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων.
Πιστεύεται πως με μια αύξηση στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές της βενζίνης μπορούν να φτάσουν ως το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά, να αγγίξει τα 2 ευρώ. Ανάλογη αύξηση περιμένουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται αυτή τη περίοδο λίγο πάνω από το 1 ευρώ (1,20 στα νησιά) και δεν αποκλείουν να ανέβει κατά περίπου 20 λεπτά.
Επιθέσεις με drone σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία
Δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έγιναν στόχοι επίθεσης την περασμένη εβδομάδα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.
Οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, σύμμαχοι του Ιράν, έχουν επίσης εξαπολύσει επιθέσεις στη σαουδαραβική επικράτεια πλήττοντας τον περασμένο μήνα με drones το πετρελαϊκό κόιτασμα Σαϊμπάχ και δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου τον Μάιο. Και οι δύο επιθέσεις προκάλεσαν πυρκαγιές, όχι όμως και διακοπή της παραγωγής. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποτρέψει το 2006 μια επίθεση της Αλ-Κάιντα στο Αμπκάικ.