Το δικαίωμα στην τετραήμερη εβδομάδα εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών τους κερδίζουν οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο με την αναθεώρηση από την κυβέρνηση της εργασιακής νομοθεσίας, που επέσπευσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Η επιλογή των εργαζομένων να εργάζονται περισσότερες ώρες ημερησίως προκειμένου να κερδίσουν ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο ήταν μεταξύ ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων που μελετούσε εδώ και μήνες και συμφώνησε τελικά ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βελγίου. Οι εταιρείες θα μπορούν βέβαια, να απορρίπτουν το αίτημα ενός εργαζομένου για τετραήμερη εβδομάδα εργασίας – κατά την οποία ωστόσο θα συμπληρώνει τις ίδιες συνολικές ώρες εργασίας – αλλά θα πρέπει να το αιτιολογούν γραπτώς.
Στόχος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένων και των νέων κανονισμών για τη νυχτερινή εργασία είναι η δημιουργία μια δυναμικότερης, παραγωγικότερης οικονομίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου. «Αν συγκρίνουμε τη χώρα μας με άλλες, θα δούμε συχνά ότι η οικονομία μας είναι πολύ λιγότερο δυναμική. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια η αγορά εργασίας έχει εξελιχθεί. Με αυτή τη συμφωνία θέτουμε τα ορόσημα για μια καλή οικονομία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντε Κρου.
Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας δοκιμάστηκε πειραματικά στην Ισλανδία από το 2015 έως το 2019 κι έκτοτε την έχει επιλέξει το 85% του εργατικού δυναμικού της χώρας, στην Ισπανία, ενώ μια αντίστοιχη δοκιμή για διάστημα έξι μηνών θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο στη Σκωτία. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου είπε ότι ο επτακομματικός συνασπισμός θέλει να ενθαρρύνει περισσότερους πολίτες να πιάσουν δουλειά, καθώς μόλις το 71,4% των Βέλγων ηλικίας 20 έως 64 ετών εργάζονται, ποσοστό κατά 10% μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Στόχος της κυβέρνησης του Βελγίου είναι μέχρι το 2030 να εργάζονται οκτώ στους δέκα πολίτες της χώρας.