Σε απαγορευμένη ζώνη για νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις μετατρέπεται η «καρδιά» της Αθήνας από την Πρωτοχρονιά.
Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τη διατύπωση της επίμαχης διάταξης, που έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα», τα βαριά πρόστιμα θα πέφτουν ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες εγγράψουν εκ παραδρομής τα ακίνητά τους στο ειδικό Μητρώο.
Ειδικότερα, όπως ορίζει η σχετική διάταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στο 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Με μια απλή ΚΥΑ μπορεί, μάλιστα, το απαγορευτικό να παραταθεί κατά ένα έτος, δηλαδή ως το τέλος του 2026.
Σε ποιες περιοχές μπαίνει το απαγορευτικό;
Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα). Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές:
- Κουκάκι
- Πλάκα
- Κολωνάκι
- Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι
- Εξάρχεια
- Ιλίσια
- Νεάπολη
Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις Ν.Α. συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές:
- Μετς
- Νέος Κόσμος
- Άγιος Αρτέμιος
- Παγκράτι
Το 3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις Ν.Δ. συνοικίες (Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου). Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές:
- Βοτανικός
- Μεταξουργείο
- Γκάζι
- Πετράλωνα
- Ρουφ
- Θησείο
Τα πρόστιμα
Σε κύριο, νομέα, επικαρπωτή, υπεκμισθωτή ή τρίτο διαχειριστή, ο οποίος προβαίνει σε βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, ανεξαρτήτως αν η βραχυχρόνια μίσθωση καταρτίζεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή με άλλον τρόπο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωση από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μέχρι τον έλεγχο, το οποίο δεν είναι κατώτερο από 20.000 ευρώ!
Αν, μάλιστα, μετά την επιβολή της κύρωσης διαπιστωθεί νέα παράβαση εντός του ίδιου φορολογικού έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται, δηλαδή φτάνει κατ’ ελάχιστον στις 40.000 ευρώ!
Η πρόβλεψη αυτών των προστίμων σήμανε συναγερμό στους ιδιοκτήτες και η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να ενεργοποιηθούν ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε το μέτρο να μην λειτουργήσει ως “φάκα” για τους ανυποψίαστους. Συγκεκριμένα, να προβλεφθεί ότι το Μητρώο της ΑΑΔΕ δεν θα χορηγεί νέους αριθμούς Α.Μ.Α. σε ακίνητα που βρίσκονται εντός του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων κατά το έτος 2025, αποκλείοντας μηχανογραφικά τη δυνατότητα αυτή βάσει των ταχυδρομικών κωδίκων των διαμερισμάτων αυτών. Με απλά λόγια το ίδιο το Μητρώο να είναι “κλειδωμένο” για νέους ΑΜΑ στις εν λόγω περιοχές.
Το... «πάρτι»
Μια απλή ματιά στα στοιχεία της AirDNA, φανερώνει τους λόγους του απαγορευτικού. Σε αυτές τις περιοχές έχει στηθεί “πάρτι” βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα αφενός οι διαθέσιμες κατοικίες να είναι περιορισμένες αφετέρου τα ενοίκια γι’ αυτές τις κατοικίες να είναι ιλιγγιώδη. Σύμφωνα με το www.indomio.gr, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίου στις πιο “καυτές” γειτονιές, διαμορφώνονται ως εξής:
- Φιξ: 12,46 ευρώ/τμ
- Μακρυγιάννη: 15,13 ευρώ/τμ
- Κουκάκι: 12,27 ευρώ/τμ
- Άλσος Παγκρατίου: 12,43 ευρώ/τμ
- Άνω Πετράλωνα: 11,74 ευρώ/τμ
- Νέος Κόσμος- Άγιος Ιωάννης: 11,06 ευρώ/τμ
- Μετς: 14,58 ευρώ/τμ
- Καλλιμάρμαρο: 15,47 ευρώ/τμ
- Α' Νεκροταφείο: 13,32 ευρώ/τμ
- Κολωνάκι: 19,37 ευρώ/τμ
- Ψυρρή: 18,78 ευρώ/τμ
- Πλατεία Καρύτση: 18,61 ευρώ/τμ
- Θησείο: 14 ευρώ/τμ
- Εξάρχεια: 11,54 ευρώ/τμ
- Περιοχή Χίλτον: 12,86 ευρώ/τμ
- Γκάζι: 11,04 ευρώ/τμ
Συνολικά στον δήμο της Αθήνας φαίνεται να υπάρχουν 12.824 ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις, με πληρότητες που ξεπέρασαν το 80% τον Σεπτέμβριο και αποφέρουν εισόδημα κατά μέσο όρο περίπου 21.200 ευρώ ετησίως, με μια αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με πέρσι.
Κατά την ΠΟΜΙΔΑ θα πρέπει να τροποποιηθεί και η διάταξη, που προβλέπει 3ετή απαλλαγή φόρου για όσους "γυρίσουν" σε μακροχρόνια μίσθωση, ακίνητα που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση τα τελευταία τρία χρόνια. Για να λειτουργήσει το κίνητρο, θα πρέπει να αφορά απλώς
ακίνητα που ήταν σε βραχυχρόνια μίσθωση πριν από τη ΔΕΘ, όπου ανακοινώθηκε το μέτρο. Το ΥΠΕΘΟ δεν αποκλείει τροποποίηση- βελτίωση, όπως και στην αντίστοιχη περίπτωση για τα επί τριετία "κενά" ακίνητα, που θα διατεθούν σε μακροχρόνια μίσθωση.