Αύξηση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τον Ιανουάριο 2022.
Αναλυτικότερα, σημαντική επιδείνωση εμφάνισε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο καθώς σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ, από 432 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΤτΕ για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, η οποία είχε ως συνέπεια η δαπάνη για εισαγωγές να εμφανίσει αύξηση κατά 57,9% σε τρέχουσες τιμές και κατά 19,8% σε σταθερές, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 41,9% σε τρέχουσες τιμές (32,7% σε σταθερές τιμές).
Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 35,4% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 22,8% σε τρέχουσες τιμές (11,4% σε σταθερές τιμές).
Κατά τα λοιπά το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε ως αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων (ταξιδιωτικού, μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών). Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 256,7% και 309,8% αντίστοιχα). Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται στη βελτίωση του πλεονάσματος των θαλάσσιων μεταφορών.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων των τομέων εκτός της γενικής κυβέρνησης.
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 2,2 δισεκ. ευρώ, έναντι μικρού πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του 2021.
Τον Ιανουάριο του 2022, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 21,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 635,2 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 3,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 2,5 δισεκ. ευρώ.