Πώς οι αυξήσεις μισθών στην Γερμανία επηρεάζουν τα δάνεια στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Πώς οι αυξήσεις μισθών στην Γερμανία επηρεάζουν τα δάνεια στην Ελλάδα

Χρήματα
Φωτογραφία: Shutterstock
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Η αύξηση των μισθών των εργαζομένων στην ευρωζώνη στις αρχές του 2024 δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια.

Τα στοιχεία για τους μισθούς στην ευρωζώνη, δείχνουν ότι οι αυξήσεις των αμοιβών δεν κατάφεραν να επιβραδυνθούν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο. Ο κίνδυνος οι εταιρείες να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, διατηρώντας τον πληθωρισμό πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι πλέον ορατός, σημειώνει το Bloomberg. Kάτι τέτοιο συνεπάγεται «ακριβό» δανεισμό για αρκετό καιρό ακόμα, τόσο στην ευρωζώνη γενικότερα, όσο και στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξήσεις μισθών στην Γερμανία

Βασικός ένοχος είναι η Γερμανία, όπου οι συμφωνίες του παρελθόντος έχουν οδηγήσει τους μισθούς σε υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, ενώ η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο αρχική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει, οι όποιες ελπίδες για άλλη μια γρήγορη κίνηση τον επόμενο μήνα απομακρύνονται.

Η υπόθεση επιφυλακτικότητα στηρίζεται στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική επέκταση στο μπλοκ των 20 χωρών - ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο.

«Για την ΕΚΤ, η ισχυρή αύξηση των γερμανικών μισθών θα είναι ένας ακόμη λόγος για να κινηθεί πολύ προσεκτικά με τις μειώσεις των επιτοκίων - ακόμη και αν η αύξηση των μισθών στις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι πολύ πιο υποτονική», δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.

Οι μισθολογικές αυξήσεις πιθανώς επιβραδύνθηκαν στο 4,3% σε σχέση με πέρυσι τους πρώτους τρεις μήνες, έναντι 4,5% για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Ενώ δεν ξεπέρασαν το 3,5% στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, έφτασαν το 4,8% στη Γερμανία, ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ

Για την ΕΚΤ, μέρος της πρόκλησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις λειτουργούν πολύ διαφορετικά σε όλη την ήπειρο. Ενώ πολλές συμβάσεις στο Βέλγιο συνδέονται άμεσα με τον πληθωρισμό, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί εργαζόμενοι πρέπει συχνά να περιμένουν νέους γύρους διαπραγματεύσεων που καθορίζουν τις αποζημιώσεις για πολλά χρόνια.

Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις είναι πιο ευέλικτες και οι μισθοί σε πολλούς τομείς συμφωνούνται μία φορά το χρόνο, ανέφεραν οικονομολόγοι της Barclays σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα.

Αυτές οι πολυπλοκότητες αντικατοπτρίζονται στις διφορούμενες απόψεις των αναλυτών. Ενώ ο Brzeski της ING βλέπει αύξηση των μισθώ περίπου 5%, οι αναλυτές της Nomura αναμένουν άνοδο 4,5%, ενώ η εκτίμηση της Barclays αναφέρει επιβράδυνση περίπου 4%.

«Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες από την αγορά εργασίας που υποδηλώνουν ότι η αύξηση των μισθών στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνεται», δήλωσε ο οικονομολόγος της Barclays Christian Keller. «Αυτό θα πρέπει να συμβάλει στην περαιτέρω αποπληθωρισμό, ο οποίος είναι ήδη πιο έντονος από ό,τι στις ΗΠΑ». σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λιγότερο αισιόδοξοι επισημαίνουν μια σφιχτή αγορά εργασίας που αποτίναξε μια ρηχή ύφεση στο δεύτερο μισό του 2023.

«Η υποπροσφορά εργασίας θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στους μισθούς», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding. «Ως εκ τούτου, δεν προβλέπουμε ότι η ονομαστική αύξηση των μισθών θα κατασταλάξει κάτω από το 4% σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε.

Τα επίσημα στοιχεία για τους μισθούς θα ανακοινωθούν στις 23 Μαΐου, ενώ ένα άλλο στενά παρακολουθούμενο μέτρο για την αύξηση των μισθών του πρώτου τριμήνου θα προκύψει από τη Eurostat στις 7 Ιουνίου - μια ημέρα μετά την επόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανία μισθοί δάνεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ