Το Σαββατοκύριακο -και όχι μόνο- κλιμάκια της ΑΑΔΕ έβαλαν πολλά λουκέτα.
Σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ της Μυκόνου, επειδή ξέχασαν να κόψουν αποδείξεις κι έπεται συνέχεια στη Σαντορίνη και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου οι αποδείξεις αντιμετωπίζονται λίγο ως πολύ ως… εξωτικό φρούτο.
Αν και οι έλεγχοι δεν έχουν την ένταση που θα είχαν υπό άλλες συνθήκες, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ θέλουν να τελειώσουν μια και καλή με το βραχνά των εφόδων και των ελέγχων πόρτα- πόρτα. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι αφενός να βάλουν στο… κόλπο τους καταναλωτές αφετέρου να ενισχύσουν την ηλεκτρονική “ομπρέλα” των ελέγχων.
«Λίφτινγκ» στη φορολοταρία
Πέρα από το κίνητρο της έκπτωσης από το φορολογητέο του 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών σε δραστηριότητες “υψηλής παραβατικότητας”, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να βγάλουν από το συρτάρι τα σχέδια για το λίφτινγκ στη φορολοταρία, η οποία κατά γενική ομολογία δεν «τραβάει».
Οι κληρώσεις θα γίνονται δημοσίως, στα πρότυπα παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να έχουν την αναγκαία δημοσιότητα, αφού σήμερα περνούν απαρατήρητες. Η δημοσιότητα φυσικά δεν αρκεί κι έτσι δρομολογείται η αύξηση των ποσών που θα κληρώνονται. Το βασικό σενάριο προβλέπει μεγαλύτερα ποσά σε λιγότερους τυχερούς, καθώς το 1.000άρικο δεν φαίνεται να “τραβάει”, πλέον, το ενδιαφέρον, ενώ εξετάζεται και η αύξηση του κονδυλίου που σήμερα περιορίζεται στα 12 εκατ. Ευρώ το χρόνο. Ως μέρος του λίφτινγκ, εξετάζεται μια mega εορταστική κλήρωση στο τέλος κάθε χρόνου, ενώ οι κληρώσεις ακινήτων- αυτοκινήτων από τα κατασχεμένα του Δημοσίου εξακολουθούν να έχουν νομικά προβλήματα.
Οι έλεγχοι για αποδείξεις και τη φετινή χρονιά έδειξαν ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν κι εν προκειμένω οι μέθοδοι φοροδιαφυγής:
- έκδοση και παράδοση στους πελάτες των γνωστών Δελτίων Παραγγελίας, το απόκομμα των οποίων μοιάζει με απόδειξη, αλλά δεν είναι
- πληρωμή με κάρτα χωρίς, όμως, να εκδίδεται η αντίστοιχη απόδειξη από την ταμειακή
- εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στον φορολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου εκδίδονται οι αποδείξεις, αλλά στο τέλος της ημέρας τα έσοδα “εξαφανίζονται”
Κι επειδή, προφανώς, δεν μπορεί να υπάρχει ένας εφοριακός πάνω από κάθε ταμειακή μηχανή, το σχέδιο υπουργείου Οικονομικών- ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:
- υποχρεωτική εγκατάσταση POS παντού, με επανεξέταση και κατάργηση των εξαιρέσεων που υπάρχουν σήμερα (π.χ. περίπτερα)
- on line σύνδεση ταμειακών μηχανών- POS- Taxis, με στόχο να μπει τέλος- κατά το δυνατόν- στην πρακτική της χρέωσης της συναλλαγής στο POS χωρίς, όμως, να κόβεται η απόδειξη από την ταμειακή. Το project συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης, ως βασική μεταρρύθμιση με θέσπιση κινήτρων για την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις και στη προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού
Εκσυγχρονισμος της ΑΑΔΕ
Αυτό που μπορεί να αλλάξει, όμως, όλα τα δεδομένα είναι η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Φορολογική Διοίκηση. Το project περιλαμβάνει την προμήθεια συστήματος ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων για τα δεδομένα της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των δεδομένων που έχει η ΑΑΔΕ και περιλαμβάνει την υιοθέτηση ισχυρής αρχιτεκτονικής δεδομένων, την ανάπτυξη κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, την προμήθεια κατάλληλων λύσεων λογισμικού και την ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης όπως μοντέλα πρόγνωσης, εξόρυξης δεδομένων, στατιστικής και ποσοτικής ανάλυσης, προσομοιώσεις κ.λπ.
Στόχος είναι η ΑΑΔΕ να είναι αποτελεσματικότερη στο να χρησιμοποιεί τα δεδομένα της ευρύτερα και με στρατηγικό τρόπο για να μπορεί να προβλέπει και να επηρεάζει συμπεριφορές που θα βελτιώνουν τη συμμόρφωση και την απόδοση ως προς την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Με απλά λόγια, το σύστημα θα εντοπίζει στόχους, αναλύοντας δεδομένα που σήμερα απαιτούν στρατιές εφοριακών.