Το νέο ταμείο για την επικουρική ασφάλιση παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό υπό τον τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» ο υπουργός εργασίας και ο αρμόδιος υφυπουργός, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού καθώς και στην ενίσχυση του επιπέδου των σημερινών συντάξεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν χτιζόταν το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχων στην Ελλάδα ήταν 4 προς 1. Σήμερα είναι 1,7 προς 1.
Όπως τονίστηκε το νομοσχέδιο -το οποίο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα-
διαμορφώθηκε πάνω στο σουηδικό μοντέλο. Το νέο επικουρικό ταμείο θα αρχίσει να λειτουργεί από 1/1/2022.
Παραδείγματα:
«Από τις μελέτες και τις προβολές που έχουν γίνει προκύπτει ότι το νέο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το υφιστάμενο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, «ενώ αυτή τη στιγμή το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για μέσο μισθό 1.400 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ σε ένα άλλο παράδειγμα:
«Η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να ανέλθει στα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί δε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ (+68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα) εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφαλαίο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών».
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Τσακλόγλου «η μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης απαντά στην πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού, αξιοποιώντας την εμπειρία από επιτυχημένα μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κράτους, όπως η Σουηδία και η Δανία».
Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκεται:
• Η μείωση του δημογραφικού κίνδυνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης
• Η εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους
• Η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας
• Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα με την παροχή ισχυρών κινήτρων για νόμιμη εργασία.
Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος θα είναι οι ατομικοί λογαριασμοί ή αλλιώς οι ατομικοί κουμπαράδες, από τους οποίους θα καταβληθούν οι μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση, αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Δηλαδή οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε εργαζόμενος θα πηγαίνουν αποκλειστικά στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.
Ποιους αφορά το νέο σύστημα
Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αφορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί).
Προαιρετικά: όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών.
Ποιους δεν αφορά: α) τους σημερινούς συνταξιούχους β) σημερινούς σφαλισμένους άνω των 35 ετών και γ) σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
Πώς θα γίνεται η διαχείριση
Σύμφωνα με το κ. Τσακλόγλου η διαχείριση θα γίνεται ως εξής:
- Η διαχείριση των «κουμπαράδων» θα γίνεται μέσω ενός δημόσιου φορέα, ενός νέου ταμείου που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.
- Θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου -με επιλογή του ασφαλισμένου και ανάλογα με το προφίλ του- θα επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού κουμπαρά του.
- Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από κινητό ή ηλεκτρονικό υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking
Παραμένει δημόσια η επικουρική ασφάλιση
Η νέα επικουρική παραμένει το δεύτερο σκέλος της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, παραμένει δημόσια και δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι το Ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εισφορές, το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποίησης Ασφάλισης) θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα υπόκειται σε ισχυρή κρατική εποπτεία.
Τι ισχύει με τους παλιούς και τωρινούς συνταξιούχους
Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή, ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος.
Οι υφιστάμενε συντάξεις και οι συντάξεις των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον σύστημα θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες.
Τα βασικά σημεία σε εικόνες: