ΤΜε ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ, έκλεισε ο κύκλος των 120 δόσεων προς τις εφορίες, καθώς τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκε κοσμοσυρροή χιλιάδων φορολογούμενων στο Taxis.
Πλέον, το στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ είναι να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο καταιγισμός αιτήσεων, δηλαδή όσοι μπήκαν στο Taxis να καταβάλουν εντός 3 εργάσιμων ημερών την πρώτη δόση, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση.
Από το πρωί της Δευτέρας όλα έδειχναν ότι πριν πέσει η αυλαία των 120 δόσεων, ένα μεγάλο κύμα οφειλετών θα σπεύσει να υποβάλει αίτηση έστω την τελευταία στιγμή. Μέσα σε λίγες ώρες είχαν υποβληθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις, ενώ γύρω στις 7 και μισή το απόγευμα το σύνολο των ΑΦΜ που είχαν δώσει το παρών στο… προσκλητήριο των 120 δόσεων από το Μάιο, είχε φτάσει στις 708.547, με το σύνολο των χρεών προς ρύθμιση να αγγίζει τα 7 δισεκ. ευρώ! Στο κύμα αυτό προστέθηκαν όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμες δηλώσεις προηγούμενων ετών, καθώς και αυτοί οι βεβαιωμένοι φόροι εμφανίστηκαν στο Taxis λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, δίνοντας τη δυνατότητα ρύθμισης τους σε 120 δόσεις.
120 δόσεις: Συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο
Στο οικονομικό επιτελείο παραμένουν επί του παρόντος συγκρατημένοι, καθώς κατ’ αρχάς περιμένουν τα οριστικά στοιχεία της ρύθμισης, δηλαδή τις ενεργοποιημένες αιτήσεις, αφού χιλιάδες είναι αυτοί που υπέβαλαν αίτηση και είτε αμέλησαν να καταβάλουν την πρώτη δόση είτε το μετάνιωσαν. Είναι ενδεικτικό ότι ως το μεσημέρι της Δευτέρας, απ’ όλο τον όγκο αυτών των αιτήσεων που έπεφταν στο σύστημα, οι ενεργές ρυθμίσεις αντιστοιχούσαν σε 454.246 ΑΦΜ, με σύνολο οφειλών 3,982 δισεκ. ευρώ. Ακόμα κι έτσι, οι εισπράξεις δεν είναι αμελητέες, αφού έφτασαν στα 402 εκατ. ευρώ, ενώ αν ενεργοποιηθούν έστω οι μισές από τις αιτήσεις του τελευταίου κύματος, τότε οι εισπράξεις μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. Ευρώ.
Το δεύτερο στοιχείο που κάνει επιφυλακτικό το οικονομικό επιτελείο είναι το πόσοι από αυτούς τους φορολογούμενους θα καταφέρουν να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής, δηλαδή να εξοφλήσουν όλο το χρέος τους. Αν και το άπλωμα των χρεών σε ορίζοντα 10 ετών μοιάζει- και είναι- εντυπωσιακό, είναι πολλοί οι οφειλέτες με σχετικά μεγαλύτερα χρέη (άνω των 10.000 ευρώ), που λόγω εισοδηματικών κριτηρίων θα έχουν τη μισή ή μικρότερη περίοδο διευκολύνσεων, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι οι οφειλέτες θα πρέπει να εκπληρώνουν με θρησκευτική ευλάβεια και τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, για να μη χάσουν τις 120 δόσεις. Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η νέα πάγια ρύθμιση.
Βελτιώσεις στη ρύθμιση των 12 δόσεων
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν και οι βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ήτοι η αύξηση των δόσεων σε 24 για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και σε 48 για έκτακτες (π.χ. φόρος κληρονομιάς), χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν τα εισοδηματικά κριτήρια γι’ αυτήν την αύξηση θα είναι τα ίδια με τις 120 δόσεις ή αυστηρότερα. Σε κάθε περίπτωση, η νέα πάγια ρύθμιση ΔΕΝ θα καλύπτει τα χρέη του 2019, αλλά μόνο όσα δημιουργηθούν από τη νέα χρονιά κι αυτό σημαίνει ότι οι φετινές οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να τακτοποιηθούν εγκαίρως- εντός διμήνου- ως και σε 12 δόσεις, προκειμένου να μην βγουν «κόκκινες» κάρτες από τις 120 δόσεις. Φυσικά ο πονοκέφαλος των φορολογικών υποχρεώσεων θα παραμένει ισχυρός για φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρις ότου αρχίσουν να μετουσιώνονται σε… πιο γεμάτο πορτοφόλι οι φοροελαφρύνσεις και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, κοινώς μέχρι να αρχίσουν να ευημερούν και οι άνθρωποι εκτός από τους αριθμούς.
Όσο για το φόβο των κατασχέσεων, θα αρχίσει λίαν συντόμως να πλανάται στην ατμόσφαιρα, κυρίως για τους περίπου 600.000 που βρίσκονται στον προθάλαμο των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Υπενθυμίζεται ότι όσοι μπήκαν στις 120 δόσεις, έχουν τη δυνατότητα αποδέσμευσης τυχόν κατασχεμένων λογαριασμών, ενώ ανάλογη πρόνοια θα υπάρξει και για την πάγια ρύθμιση.