Με την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα, αξιοποιούνται όλες οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει σε διεθνές επίπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
«Η φωνή των αγροτών μας ήταν και φωνή της Ελλάδας και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, αλλά και στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ομάδας των EUMED-9, δηλαδή των εννέα χωρών του νότου της ΕΕ», τόνισε ο κ. Αυγενάκης σε συνέντευξή του στα parapolitika FM, στην εκπομπή bras de fer, με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη.
Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ οι αλλαγές στην ΚΑΠ, για τις οποίες η χώρας μας πρωτοστατεί, θα γίνουν, σύμφωνα με τη δέσμευση της Βελγικής προεδρίας πριν από τις ευρωεκλογές και με δεδομένο ότι το ευρωκοινοβούλιο θα διαλυθεί τον Απρίλιο, την περίοδο εκείνη θα πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής από την οποία θα εγκριθούν οι αλλαγές.
Αναφερόμενος στις προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εφαρμογή της ΚΑΠ και στην εξάλειψη της τιμωρητικής, σε ένα βαθμό, φυσιογνωμίας, που είχε επιβληθεί από την πλευρά των «Πρασίνων» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας ότι σαφώς είναι υπέρ της πράσινης μετάβασης, αλλά με πιο ομαλό και ρεαλιστικό τρόπο.
Με τις προτάσεις που κατέθεσε η χώρα μας, όπως είπε ο υπουργός, στοχεύει:
- Στην απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων,
- στην επιτάχυνση διαπραγμάτευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ,
- στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιμέρους τροποποιήσεις του,
- στην απλοποίηση εφαρμογής των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων,
- στην ευελιξία στην ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων και
- στην απλούστευση των διαδικασιών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού και αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας.
Όπως εξήγησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, με την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα, αξιοποιούνται όλες οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει σε διεθνές επίπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και, φυσικά οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μας με το ΕΛΚ, καθώς και η συμμαχία των εννέα χωρών του Νότου, δηλαδή η ομάδα των EUMED-9, η οποία σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας, έχει ενεργοποιηθεί με πρωτοβουλία της χώρας μας.
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται κοινή ανακοίνωση για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, Βέλγος υπουργός Γεωργίας Νταβίντ Κλαρινβάλ.
Σύσκεψη για τη Θεσσαλία την Παρασκευή
Επίσης, ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, 1 Μαρτίου, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο των τακτικών, εβδομαδιαίων, συναντήσεων και εν όψει της σύσκεψης του Πρωθυπουργού για τη Θεσσαλία, σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Στη συνάντηση θα μετάσχουν επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τις Παρακάρλιες περιοχές και δήμων που έχουν πληγεί και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κτηνοτροφικών, γεωργικών, μελισσοκομικών οργανώσεων και γενικά παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως επίσης και οι Θεσσαλοί - μέλη του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Μπλόκων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ