Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν πιθανή επανέναρξη των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών ως μέρος ενός διακανονισμού για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδουν οι FT.
Οι συζητήσεις συμπίπτουν με τις αξιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για γρήγορο τερματισμό του πολέμου με πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία να διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Την 1η Ιανουαρίου η Ρωσία σταμάτησε τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας καθώς εξέπνευσε η ισχύς της διμερούς συμφωνίας διαμετακόμισης σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή σε ευρωπαϊκές ροές ενέργειας που ήταν ενεργές επί δεκαετίες. Η διακοπή αυτή σηματοδότησε των κορύφωση των προσπαθειών της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Γερμανοί και Ούγγροι πιέζουν για επανέναρξη των ροών ρωσικού φυσικού αερίου
Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα των FT, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών, ορισμένοι Γερμανοί και Ούγγροι αξιωματούχοι καθώς και συνάδελφοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που δεν κατονομάζονται, στηρίζουν την ιδέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μειωθούν οι υψηλές τιμές ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο, θα ενθαρρυνθεί η Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα δοθεί σε Κίεβο και Μόσχα ένας λόγος να εφαρμόσουν και να διατηρήσουν την εκεχειρία.
«Υπάρχει πίεση από κάποια μεγάλα κράτη μέλη αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας κι αυτός είναι ένας τρόπος για να μειωθούν», φέρεται να δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Αντιδράσεις από συμμάχους της Ουκρανίας
Ωστόσο, οι στενότεροι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη, πολλοί εκ των οποίων μόχθησαν για να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, φέρονται να «εξοργίστηκαν» με την πρόταση.
«Είναι τρέλα», είπε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος στη βρετανική οικονομική εφημερίδα. «Πόσο ηλίθιοι μπορούμε να είμαστε και μόνον με τη σκέψη μιας τέτοιας επιλογής;», σχολίασε.
Πριν τη διακοπή της διαμετοκόμισης ο αγωγός μετέφερε περίπου το 50% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας - κυρίως στη Σλοβακία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Παρά την απαγόρευση σχεδόν όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω ρωσικών αγωγών η ΕΕ εισήγαγε τον περασμένο χρόνο ποσότητες ρεκόρ 17,8 εκατ. τόνων LNG από τη Ρωσία.
Η Ένωση έχει δεσμευτεί να καταργήσει πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027. Αν και η ΕΕ απαγόρευσε το ρωσικό αργό πετρέλαιο και τον άνθρακα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς στο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών ή στο LNG. Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι FT ανέφεραν ότι το μπλοκ εξετάζει τους περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού LNG στο πλαίσιο του επόμενου πακέτου κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.