Appodixi: Η νέα εφαρμογή κατά της φοροδιαφυγής εντοπίζει τις «μαϊμού» αποδείξεις -Πώς λειτουργεί [βίντεο] - iefimerida.gr

Appodixi: Η νέα εφαρμογή κατά της φοροδιαφυγής εντοπίζει τις «μαϊμού» αποδείξεις -Πώς λειτουργεί [βίντεο]

απόδειξη
© EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη νέα εφαρμογή σάρωσης αποδείξεων «appodixi» παρουσίασε ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV, τόνισε ότι η νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό των μαϊμού αποδείξεων θα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε λίγες ημέρες για συσκευές με λειτουργικό Android και iOS. Όπως αποκάλυψε, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών  για να δίνεται μπόνους σε όποιον πολίτη προβαίνει σε επώνυμη καταγγελία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καταναλωτής  αφού κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του, θα σκανάρει το barcode της απόδειξης που παραλαμβάνει. Η εφαρμογή θα επεξεργάζεται τα στοιχεία για να διαπιστωθεί αν τα όσα αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr, ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλαδή τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου. Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν, δηλαδή, η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Συνεχίζοντας ο κ. Πιτσιλής εξήγησε ότι αν τελικά ο καταναλωτής εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, θα μπορούσε να ζητήσει την αναφορά της απόδειξης βγάζοντάς τη φωτογραφία και στη συνέχεια κάνει «ανώνυμα» ή «επώνυμα» διαβίβαση αυτής, επιλέγοντας έναν «λόγο αναφοράς», π.χ. «αριθμός απόδειξης».

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην επώνυμη διαβίβαση συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών ένα κίνητρο, μια χρηματική επιβράβευση για όσους μας στείλουν κάποια απόδειξη, από την οποία θα προκύψει έλεγχος και θα βεβαιωθεί πρόστιμο για επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ