Οι οικονομίες βγαίνουν σιγά- σιγά από την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας και αναζητούν τα «εργαλεία» και στη φορολογία, προκειμένου να επουλώσουν πιο γρήγορα τις «πληγές», αλλά και να διορθώσουν τις στρεβλώσεις των προηγούμενων χρόνων.
Αποκαλυπτική είναι η συγκριτική έρευνα του Taxfoundation, που «πατάει» πάνω στα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι φόροι στο εισόδημα μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι οι φόροι στην περιουσία και στην κατανάλωση, ωστόσο το μίγμα είναι καθοριστικής σημασίας.
Βασική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι οι κυβερνήσεις πέρα από την αναθέρμανση των οικονομιών, βλέπουν και αναθέρμανση των φορολογικών εσόδων και το ζητούμενο είναι ποια συνταγή θα εφαρμόσουν εφεξής, έτσι ώστε και τα έσοδα να συνεχίσουν να αυξάνονται και να μην ανακοπεί η ανάκαμψη και να μην επιβαρυνθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα, μια χώρα θα μπορούσε να μειώσει τη φορολογία των νομικών προσώπων, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, ρίχνοντας το βάρος σε άλλους φόρους όπως οι φόροι στην κατανάλωση ή στις εισφορές. Από την άλλη μεριά, μια χώρα θα μπορούσε να αποφασίσει να αυξήσει τα έσοδα της με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ενιαίο συντελεστή, καθώς όπως σημειώνει η έρευνα, συχνά αυτές οι πηγές εσόδων είναι λιγότερο επιζήμιες επενδυτικά.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr.