Σε μια απόφαση που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, η Κομισιόν προτείνει την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.
Θετική η αξιολόγηση της Ελλάδας
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση τη θετική αξιολόγηση της 1ης έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στο Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).
Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τον μόνιμο μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου σε δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που χορηγήθηκαν το 2012 και θα αποπληρωθούν το 2049, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, καθώς και την απαλλαγή από το περιθώριο αύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια που χορηγήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από τoν EFSF, ύψους 123 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανανεώσουν τη θητεία του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, για δυόμιση επιπλέον χρόνια. Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup και η δεύτερη θητεία του ξεκινά τον Ιανουάριο του 2023.
Πρόταση Κομισιόν για απομείωση του δημόσιου χρέους στα κράτη μέλη
Επιπλέον το Eurogroup θα συζητήσει την πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.
Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη την εισαγωγή ενός κριτηρίου για τις δημόσιες δαπάνες που θα θέσουν το δημόσιο χρέος σε τροχιά μείωσης. Ο ρυθμός μείωσης του χρέους θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς θα διατίθεται περισσότερος χρόνος με αντάλλαγμα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Παράλληλα, όμως προβλέπεται η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, αν τα κράτη μέλη δεν λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματός τους. Αν εγκριθούν από τα κράτη-μέλη οι προτάσεις της Επιτροπής, θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Το Eurogroup θα συζητήσει τα σχέδια εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για το 2023 και θα απευθύνει συστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραμείνει ενεργή ως το τέλος του 2023.