«Απόβαση» ελεγκτών στα νησιά για τις παραλίες: Ξηλώνεται η δομή και λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών - iefimerida.gr

«Απόβαση» ελεγκτών στα νησιά για τις παραλίες: Ξηλώνεται η δομή και λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών

s
Φωτογραφία: Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Όσοι πίστευαν ή ήλπιζαν ότι μετά τα πρώτα 24ωρα και τα πρωτοσέλιδα θα ατονήσει το ελεγκτικό ενδιαφέρον για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες θα βρεθούν προ δυσάρεστων, γι’ αυτούς, εκπλήξεων.

Αυτήν την ώρα έχει ξεκινήσει «απόβαση» δεκάδων ελεγκτών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε νησιά -και όχι μόνο- προκειμένου να διασταυρωθούν καταγγελίες, να γίνουν αυτοψίες και να στοιχειοθετηθούν φάκελοι για όσους έχουν παραβιάσει τις συμβάσεις παραχώρησης για τη χρήση παραλιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε πρωτοφανής κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τις προηγούμενες ημέρες. Ανακλήθηκαν άδειες υπαλλήλων, υπήρξαν αθρόες μετακινήσεις από άλλες υπηρεσίες και ήδη έχουν σταθεί οι πρώτες ενισχύσεις στην υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου, προκειμένου να σαρωθούν οι Κυκλάδες.

Ενδεικτικό της πρόθεσης να μη χαθεί ούτε ημέρα είναι ότι κλείστηκαν αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να φύγουν τα πρώτα ελεγκτικά κλιμάκια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκονται ήδη στη Νάξο υπάλληλοι για αυτοψίες και έπεται η Μήλος.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα νησιά που θα περάσουν από «κόσκινο».

«Αυτό το τριήμερο θα γίνει κυριολεκτικά χαμός» επισημαίνει αρμόδια πηγή, προαναγγέλλοντας ελέγχους και αυτοψίες στην Αττική και στη Χαλκιδική, απ’ όπου έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες για παρανομίες και αυθαιρεσίες.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο τον Αύγουστο, αλλά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν θα μείνει εδώ...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται «ξήλωμα» της δομής και λειτουργίας των Κτηματικών Υπηρεσιών, ενώ θα γίνουν όλες εκείνες οι νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σημερινό μπάχαλο με τη διάχυση αρμοδιοτήτων, τα «κενά» και τα «παραθυράκια», που επιτρέπουν στους παρανομούντες να αυθαιρετούν.

Αναμφίβολα, το πρόβλημα δεν προέκυψε σήμερα ούτε χθες.

Ο νόμος για τον αιγιαλό και τις παραχωρήσεις είναι του 2001, με επικαιροποιήσεις, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων, ωστόσο πάντα έμενε η αίσθηση ότι κάτι λείπει.

«Η κατάσταση διαχρονικά υποεκτιμήθηκε» παραδέχονται γνώστες του θέματος, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα διογκώθηκε με τον υπερτουρισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέρα από τις αλλαγές στις Κτηματικές Υπηρεσίες, έρχονται σαρωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο που διέπει τις παραχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο τοις πάσι ποιος είναι αρμόδιος τόσο για τις άδειες όσο και για την εφαρμογή των συμβάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τις βασικές αλλαγές του σχετικού πλαισίου θα αφορά στα πρόστιμα, που θα γίνουν πραγματικά αποτρεπτικά για όσους παρανομούν και σήμερα ποντάρουν στα «κενά» για να ξεγλιστρήσουν…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ