Καθοριστικοί παράγοντες η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων και το ξεκαθάρισμα του τοπίου από την ΕΚΤ.
Ο «υπόγειος» πόλεμος των «γερακιών» και των «περιστεριών» στην ΕΚΤ για το αν και πότε θα μπει τέλος στην επεκτατική νομισματική πολιτική και την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από μια δεκαετία, έχει παράπλευρες απώλειες. Τα ομόλογα της Περιφέρειας «βούτηξαν», οι αγορές ανασυντάσσονται κι όσο κι αν πολλοί επισημαίνουν ότι η αντίδραση είναι υπερβολική, η ουσία είναι πως η περίοδος των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, βαίνει προς το τέλος της.
Η Ελλάδα τηρώντας το αρχικό χρονοδιάγραμμα έκανε ήδη την πρώτη φετινή έξοδο και πρόλαβε να αντλήσει 3 δις ευρώ με «τσιμπημένο» επιτόκιο σε σχέση με τα όσα είχε συνηθίσει την τελευταία διετία, αλλά μάλλον απολύτως συμβατό με τη νέα εποχή που ξημερώνει.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπερδεύτηκε σε αυτό το ιδιότυπο παζάρι που γίνεται στη Φρανκφούρτη για το αν η αύξηση επιτοκίων θα γίνει στο δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του έτους και μπορεί στην παρούσα φάση να περιμένει να κάτσει ο κουρνιαχτός. Στο καλό σενάριο, το Μάρτιο θα έχει ξανανοίξει ο «διάδρομος» για την επόμενη έκδοση.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr.