Ολοταχώς για αναθεώρηση προς τα πάνω του φετινού ΑΕΠ -Η ΕΚΤ βλέπει ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρωζώνης - iefimerida.gr

Ολοταχώς για αναθεώρηση προς τα πάνω του φετινού ΑΕΠ -Η ΕΚΤ βλέπει ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Υουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Φωτογραφία: INTIME
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

«Αν δεν είχε προκύψει η τραπεζική κρίση, πηγαίναμε ολοταχώς για διαφορετική πρόβλεψη του φετινού ΑΕΠ», σημειώνει αρμόδια πηγή, με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες αλλά και τα στοιχεία από το μέτωπο του Προϋπολογισμού, «φωνάζουν» ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα «τρέξουν» πάνω από 2%. 

Στην πραγματικότητα, στις υπηρεσίες που έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις 30 Απριλίου, άπαντες εργάζονται με το δεδομένο ότι η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. «Θα αξιολογηθεί η τραπεζική κρίση» απαντά η ίδια πηγή στο ερώτημα αν η επίσημη αναθεώρηση θα γίνει τώρα, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα 2 στοιχεία του Προϋπολογισμού για τον Φεβρουάριο

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την υποβολή των δημοσιονομικών στοιχείων στη Eurostat τον Απρίλιο, θα έχουμε τουλάχιστον μια θετική εξέλιξη. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το Φεβρουάριο έδειξε δύο στοιχεία: 1) η καλή πορεία των εσόδων συνεχίζεται και φέτος, άρα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά τα οποία θα αποτυπωθούν στα αναλυτικά στοιχεία, προς το τέλος του μήνα 2) οι υπερεισπράξεις του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που μπήκαν τώρα στα κρατικά ταμεία αλλά “γράφονται” στο 2022, συμπιέζουν το περσινό πρωτογενές έλλειμμα προς το 1%, δηλαδή σχεδόν μια μονάδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις. Κι αυτό- όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές- θα “μετρήσει” ιδιαιτέρως στις αγορές εν αναμονή της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα.  

ΑΕΠ: Θετικές εξελίξεις στην Ενέργεια

Επιστρέφοντας στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, αυτό που ενισχύει την αίσθηση ή μάλλον τη βεβαιότητα ότι πάμε για πάνω από 2%, είναι οι θετικές εξελίξεις στο πεδίο της Ενέργειας. Κι αυτό είναι κάτι που καταγράφεται και στις Επικαιροποιημένες Μακροοικονομικές Προβλέψεις της ΕΚΤ. Όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, από τα περίπου 95-98 δολάρια μέσης τιμής πετρελαίου το 2022, βρισκόμαστε ήδη πιο κοντά στα 70 δολάρια, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου που “έπαιξε” κατά μέσο όρο περίπου στα 130 ευρώ, κινείται τώρα κάτω από τα 50 ευρώ. Πέρα από τη θετική επίπτωση στο Ισοζύγιο Πληρωμών, τα οφέλη για το ΑΕΠ είναι προφανή. 

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου “κουμπώνουν” με τις αναθεωρημένες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΚΤ: Πως θα διαμορφωθεί ο Πληθωρισμός

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θεωρούν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής εξακολούθησε να αυξάνεται τον Φεβρουάριο και οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 4,6% το 2023, σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προβλεπόταν στις προβολές του Δεκεμβρίου.  

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβολές, θα υποχωρήσει σε 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από τις προηγούμενες διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας θα εξασθενούν και η πιο περιοριστική νομισματική πολιτική θα συγκρατεί ολοένα περισσότερο τη ζήτηση. 

Οι προβολές του βασικού σεναρίου για την ανάπτυξη το 2023 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά μέσο όρο σε 1% ως αποτέλεσμα τόσο της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας όσο και της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν στη συνέχεια ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει περαιτέρω, σε 1,6%, τόσο το 2024 όσο και το 2025, υποβοηθούμενη από την ισχυρή αγορά εργασίας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024 και το 2025 θα είναι ασθενέστερη σε σχέση με τις προβολές του Δεκεμβρίου, λόγω της άσκησης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά όσον αφορά στις τιμές της Ενέργειας, η ΕΚΤ “βλέπει” ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί φέτος στα 58 ευρώ- αντί 124 ευρώ- και θα διατηρηθεί περίπου σε αυτά τα επίπεδα την επόμενη διετία. Όσον αφορά στη χονδρική τιμή του ρεύματος, η μέση τιμή αναμένεται στα 158 ευρώ, αντί αρχικής εκτίμησης 325 ευρώ.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ