Αργά χθες το απόγευμα «κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι που θα διατεθεί για την έκτακτη ενίσχυση νοικοκυριών, που κρίθηκε ότι δεν στηρίχθηκαν επαρκώς από τα έως τώρα «πακέτα» εισοδηματικών ενισχύσεων και αναστολών φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων.
Στις 9 και μισή το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας θα κάνουν έναν απολογισμό των μέτρων στήριξης που ήδη «τρέχουν», αλλά τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στην εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για την έκτακτη ενίσχυση σε ομάδες πληθυσμού.
Ενίσχυση 400 ευρώ σε ανέργους, 700 ευρώ σε μαθητευόμενους σε ΙΕΚ και ΕΠΑΛ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται έκπληξη της τελευταίας στιγμής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακούγοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί «έμπρακτης στήριξης στους υγειονομικούς», σχημάτισαν την εντύπωση ότι η κίνηση που έγινε το Πάσχα, μπορεί τελικά να επαναληφθεί και τα Χριστούγεννα με την καταβολή εφάπαξ επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα περίπου 144.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία έλαβαν συνολικά 74 εκατ. Ευρώ.
Για περίπου 130.000 μακροχρόνια μη επιδοτούμενους ανέργους έχει ήδη προβλεφθεί έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ, ενώ αντίστοιχο έκτακτο εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ προβλέπει διάταξη για δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται σε πληττόμενους ΚΑΔ. Εφάπαξ ενίσχυση 700 ευρώ παίρνουν οι μαθητευόμενοι ΙΕΚ και ΕΠΑΛ, ενώ ήδη «τρέχουν» αιτήσεις για τα 126 εκατ. Ευρώ σε ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 300 ευρώ ως 4.000 ευρώ.
Παράλληλα, θα «τρέξουν» με διαδικασίες- εξπρές οι αναστολές του Νοεμβρίου, έτσι ώστε ως τις αρχές του Δεκεμβρίου χιλιάδες εργαζόμενοι να λάβουν το «800άρι», το οποίο επί της ουσίας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην κρατική κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων για όσους βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή σύμβασης από τον περασμένο Μάιο. Σημειωτέον, ότι αυτή η κρατική συμμετοχή θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων, χωρίς τη μεσολάβηση των εργοδοτών, προκειμένου να αποφευχθούν παρατράγουδα.
Στα 32 δις ο Προϋπολογισμός -Αύριο κατατίθεται στη Βουλή
Το σύνολο των έως τώρα παρεμβάσεων- ρευστότητα, κρατικές εγγυήσεις, αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδοτήσεις- υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 27,5 δισ ευρώ, με ένα μικρό carry over στο 2021, ωστόσο ο Προϋπολογισμός, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, ανεβάζει το λογαριασμό γύρω στα 32 δισ ευρώ, καθώς ενσωματώνει μέτρα στήριξης ως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους.
Τι ανησυχεί την Κομισιόν με τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις για το 2021
Η στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων πέρασε από την κρισάρα της Κομισιόν, η οποία στην παρούσα φάση συμφωνεί και επαυξάνει, ως το μόνο μέσο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης σε όλη την Ευρώπη. Παρά ταύτα, επιφυλάσσεται για το «μέτρημα» των επιπτώσεων του νέου lockdown στην επόμενη Έκθεση Αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι ο «λογαριασμός» θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της καραντίνας. Κι εδώ ηχούν τα πρώτα προειδοποιητικά καμπανάκια.
Για την επόμενη χρονιά, οι Ευρωπαίοι σημειώνουν ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης- δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι το «χτίσιμο» ανοσίας με τα νέα εμβόλια θα απαιτήσει μήνες- μπορεί να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης, τα οποία, όμως, θα πρέπει να προσωρινού χαρακτήρα και στοχευμένα, κάτι που σημαίνει ότι η Κομισιόν βάζει εκ προοιμίου «φρένο» σε οριζόντιες παρεμβάσεις. Επιπλέον, εκφράζει ανησυχία για τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, που μπορούν να επιφέρουν οι καταπτώσεις εγγυήσεων σε δάνεια της κρίσης, ενδεχόμενες πρόσθετες δαπάνες για τους ανασφάλιστους, πιθανή υποχρέωση καταβολής αναδρομικών και για επικουρικές συντάξεις- Δώρα.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στις συστάσεις, που συνοδεύουν την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, οι Βρυξέλλες από τη μια καλούν τα κράτη να συνεχίσουν τις πολιτικές ανάκαμψης, αλλά από την άλλη συστήνουν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να αποσυρθούν σταδιακά και με προσοχή τα μέτρα στήριξης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα...