Ανακοινώνεται από ημέρα σε ημέρα η νέα παρέμβαση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος -Τι αλλάζει - iefimerida.gr

Ανακοινώνεται από ημέρα σε ημέρα η νέα παρέμβαση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος -Τι αλλάζει

Ποδηλάτης περνά από κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου: AP Photos
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί το περίγραμμα της εθνικής παρέμβασης για τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Eτσι ώστε να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η εξειδίκευση των μέτρων.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα τιμολόγια στα προ κρίσης επίπεδα δεν αποκλείεται, μάλιστα, να τροποποιήσει και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της παρέμβασης, με στόχο αν είναι τεχνικά εφικτό, να καλυφθεί και ο Μάιος.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έως τώρα «συνταγή» των επιδοτήσεων κλείνει τον κύκλο της. Είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, ανεξαρτήτως καταναλώσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις μεγαλύτερες από 300 KWh, που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς- «φωτιά», αφού η κρατική επιδότηση δεν τα καλύπτει.

Προκρίνεται το σενάριο του πλαφόν στη χονδρική του ρεύματος  

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα πολλά σενάρια που έχουν εξεταστεί, δείχνει να προκρίνεται αυτό του πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το σενάριο της διπλής παρέμβασης στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και της λιανικής τιμής του ρεύματος φαίνεται να έχει πολύ υψηλό βαθμό τεχνικής αλλά και δημοσιονομικής δυσκολίας. Τα απολογιστικά στοιχεία του Απριλίου δεν αφήνουν, πάντως, πολλά περιθώρια για αέναες αναζητήσεις λύσεων και συνταγών. Η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 246,60 ευρώ/MWh, δηλαδή 9,56% χαμηλότερα από αυτήν του Μαρτίου που ήταν ο πιο «σκληρός» μήνας ως τώρα. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, η σύγκριση με τα περσινά επίπεδα είναι συντριπτική, καθώς είναι «φουσκωμένη» κατά 284,29%. Όσο για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, παραμένοντας στη ζώνη των 245 ευρώ. 

Στόχος τα επίπεδα του 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ένα μέσο διαμέρισμα, γύρω στα 90 τ.μ., το δεύτερο εξάμηνο του 2019 -δηλαδή προ κρίσης και πανδημίας- πλήρωνε 15,5 λεπτά την κιλοβατώρα. Σε αυτά τα επίπεδα είναι ο στόχος να επιστρέψει το εν λόγω νοικοκυριό μετά την παρέμβαση που ετοιμάζεται. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 το ίδιο νοικοκυριό είδε, εν τω μεταξύ, το λογαριασμό του να ανεβαίνει στα 19,7 λεπτά, ενώ μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου, απλώς χάθηκε η μπάλα, με την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων να λειτουργούν ως αμορτισέρ αλλά όχι για όλους. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του ΗΕΡΙ δείχνουν, πάντως, ότι τον περασμένο μήνα υπήρξε μια μικρή αλλά ευπρόσδεκτη αποκλιμάκωση της λιανικής τιμής για τα νοικοκυριά, η οποία αποδίδεται στο σχήμα της κρατικής επιδότησης. Έτσι, ενώ π.χ. οι κάτοικοι της Βιέννης είδαν αυξήσεις 53%, της Ρώμης κατά 26%, του Λονδίνου κατά 21%, τα νοικοκυριά στην Αθήνα (η έρευνα καλύπτει 33 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) είδαν μια μείωση της λιανικής τιμής κατά 11%.  

Ακόμα και σε όρους Μονάδων Αγοραστικής Δύναμης, η τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα καθ’ ημάς διαμορφώνεται στα 26,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα και διατηρείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 29,36 λεπτών. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στο Λονδίνο (53,15 λεπτά) και ακολουθεί η Ρώμη (48,75 λεπτά), η Πράγα (48,23 λεπτά), η Βιέννη (42,30 λεπτά). Φτηνότερα από εμάς, πάντα σε όρους ΜΑΔ, πληρώνουν το ρεύμα στο Δουβλίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ